14. oktoober 2013 kell 21:00

Ebatavalised majandusindeksid

Iga kuu või kvartal avaldatakse erinevaid majandusnäitajaid, mis peegeldavad juba olnud sündmusi. Kuid meie ümber käib elu iga päev ning selleks, et aru saada, kuhupoole majandus liigub, tuleb teinekord ainult pisut tähelepanelikumalt ringi vaadata.

Pole saladus, et majanduslanguse või -tõusuga muutuvad ka inimeste hoiakud ning käitumine. Kui langus toob endaga kaasa pessimismi ja kulutuste vähendamise, siis tõus optimismi ning kulude suurendamise.

Need, kes tahavad hoida kätt majanduse pulsil, kuid ei söanda oodata järgmise kvartali aruannet või igakuist töötuseraportit, võiksid jälgida ehk pisut ebatavalisemaid majandusnäitajaid, millel on aastate jooksul siiski üpriski suur kaal olnud.

Kõik, mis hiilgab, ei ole kuld ning ainult ühe indikaatori vaatamisest ei saa majandusest täielikku pilti. Kuid väikesi vihjeid hetkeolukorrast võivad ebatavalised indikaatorid anda ja seda enne igakuiste majandusraportite avaldamist.

Hetkel kuum