• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Narvas muutuste tuuled

  Senise, pea olematu opositsiooniga Narva volikogusse valiti 11-liikmeline sotsiaaldemokraatide nimekiri, kes kasutas valimistel ära Keskerakonna loiduse ja väga suure osa linnaelanike soovi muutusteks linnavõimus.

  Narva linna uues volikogus on 31 liiget, neist 20 Keskerakonna ja 11 SDE nimekirjast. Keskerakonna jaoks oli sotside selline edu mõru pill, sest juba palju aastaid ei ole keegi suutnud neilt niimoodi hääli võtta. Kui sotside esinumber, riigikogu liige Jevgeni Ossinovski kogus 2404 häält, siis Keskerakonna täht Mihhail Stalnuhhin sai üle tuhande vähem –1339 häält.
  Keskerakonna Narva piirkonna juht Andrus Tamm ütles, et rahulolu maksis kätte. “Inimesed muutusid laisaks ning oli juhuseid, kui ei tahetud isegi raadiosaatesse minna oma seisukohti tutvustama,” nentis ta.
  Tamm tunnustas sotse kõva kampaania eest ning märkis, et Keskerakonnalgi tuleb nüüd jalad kõhu alt välja võtta. “Oleme väga palju tööd teinud. Lootsime väga, et inimesed saavad aru, mida ja kui palju oleme nende heaks teinud. Tänu Keskerakonnale on Narvas näiteks Eesti madalaim sooja hind. Meil ei olnud aga selliseid kampaaniaid nagu Tallinnas. Me võtsime asja väga rahulikult. Ei kulutanud raha välireklaamile, kuid nende asjadega andsime sotsidele mitu käiku ette,” rääkis Tamm.
  Rahaämber ajab naerma. Mihhail Stalnuhhini arvates kaotasid nad linnas vee- ja kanalisatsioonitorustike vahetuse tõttu üleskaevatud tänavate tõttu 20 protsenti toetust.  Ta tunnistas, et see on puhtalt linnavalitsuse tegematajätmine ja saamatus. “Teisalt saime kokku 60 protsenti valijate häältest, mis on puhas võit ja vigu saab ikka parandada,” märkis Stalnuhhin. “Meil olid terve kampaania ajal näpud põhjas, aga kui vaadata, millega sotsid tegelesid, siis neil oli raha ämbritega,” lisas Stalnuhhin ühe sotside edu põhjusena.
  Jevgeni Ossinovskit ajas rahaämbrist rääkimine naerma. “Seda on lõbus kuulda. Olukorras, kus Narva linna raha eest ilmus igal nädalal kaks tasuta ajalehte ja need olid täis keskerakondlaste propagandat,” lausus ta. Linnatänavad on Ossinovski sõnul katki seepärast, et linnavalitsus on europrojektide elluviimisel totaalselt saamatu ja on kaotanud linnas toimuva üle igasuguse kontrolli.
  Stalnuhhin on löödud mees. Endine Narva linnavara- ja majandusameti direktori kohusetäitja, sotside nimekirjas volikogusse valitud Tamara Luigas märkis, et suur osa narvalasi ootas muudatusi. “Kavatseme voli­kogus olla väga tugev opositsioon,” sõnas ta.
  ASi Nakro omanik ja lõpetava volikogu opositsiooni liige Aleksandr Brokk lausus, et valimistulemused on pööre paremuse poole. “Kui Keskerakonnal poleks olnud kasutada administratiivset ressurssi, siis võrdsetel alustel rinda pistes oleks Keskerakond sotsidele alla jäänud,” arvas Brokk.
  Alla valimiskünnise jäänud Isamaa ja Respublica Liidu Narva nimekirja esinumbri Ants Paulsi sõnul on IRLil vaja Narvas veel palju tööd teha. “Samas ma arvan, e tegelesime valimiskampaanias päris edukalt Stalnuhhini reitingu vähemaks viilimisega. Ta on praegu löödud mees,” sõnas Pauls.
  Stalnuhhin: kaotus teeolude pärast
  Narva keskerakondlaste esinumber Mihhail Stalnuhhin märkis, et sotsidele läks palju hääli üleskaevatud vee- ja kanalisatsioonitrasside pärast.  Ta lisas, et kuigi kaotus oli valus, on 60protsendine toetus siiski puhas võit.
  Milline on Teie esimene emotsioon Narva valimistulemustele vaadates? Ühelt poolt kaotasime tohutult toetust seepärast, et linnavalitsus ei suutnud korralikult organiseerida vee- ja kanalisatsioonitööde europrojekti ja teede remonti.Kui vastavad ametid töötaksid linnas korralikult, oleksime saanud sama hea tulemuse nagu Kohtla-Järvel. Kas Narva Vee juhataja peaks selle jama eest vastutama? Tulevase volikogu koalitsioon peaks kõik inimesed tõsiselt tööle panema, kes selle europrojektiga tegelevad. Vigade parandus tuleb teha selliselt, et ebameeldivad asjad kaoksid linnast minimaalse ajaga.
  Kas sotside toetus üllatas Teid? Mida nad tegid teistmoodi? Me oleme erakonnana Narvas võimul aastast 2002, nii et teatud väsimus on nende aastatega kogunenud. Saada praegu 60 protsenti toetust, see näitab suurt usaldust.
  Kuidas Te enda tulemust Ossinovski häältesaagi valguses hindate? Realistlikult. Ossinovski tegi tohutult tööd. Mina tegin tööd oma erakonna jaoks ja andsin rohkem võimalusi oma meeskonnakaaslastele. Mul ei olnud eesmärki isiklikku tulemust teha, rekordeid saavutada.
   
  Tulemused
  Ossinovski võitis
  Suurimad häältemagnetid Narva linnasJevgeni Ossinovski, SDE, 2404 häältMihhail Stalnuhhin, Keskerakond, 1339 häältAleksandr Jefimov, Keskerakond, 1290 häält
   
  Kommentaar
  Umbusaldus linnajuhtidele
  Jevgeni Ossinovski, SDE esinumber NarvasValimistulemused näitavad umbusaldust linna­juhtidele. Istuv linnapea sai 300 häält, abilinnapead mõlemad 40 hääle ringis.Teine umbusalduse väljendus on madal valimisaktiivsus – 46 protsenti. Praeguse linnavõimu üleolev ja ülbe suhtumine linna elanikesse on inimesed poliitikast ära tõuganud. Nad ei usu enam mitte kedagi.
  Narva pärast on piinlik
  Aleksandr Brokk, ASi Nakro omanik ja Narva linna volikogu lõpetava koosseisu opositsiooni liigeMeid oli volikogu opositsioonis neli inimest ja praktiliselt igal volikogu istungil püüti opositsiooni alandada. Ma tahan, et mul poleks linna pärast häbi. Kui sõidan näiteks Pärnusse või Rakverre, siis näen viimase 15–20 aasta jooksul toimunud muutusi. Kui tulen Narva, tekib tunne, et liigume siin hoopis teises suunas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: hüvasti, administraator ja garderoobitädi!
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Nädala lood: Enefit Greeni triumf ja kuidas kurikuulus ärimees oma esimese miljoni teenis
Käesoleval nädalal hullutas lugejaid kõik, mis puudutas Enefit Greeni börsiletulekut. Selleks on ka põhjust – Enefit Greeni aktsiaid märgiti üle rohkem kui neljakordselt ning aktsiahinnaks kujunes 2,9 eurot, mis on pakkumise seatud hinnavahemiku ülemises pooles. Tegu on Baltimaade börside rekordiga.
Käesoleval nädalal hullutas lugejaid kõik, mis puudutas Enefit Greeni börsiletulekut. Selleks on ka põhjust – Enefit Greeni aktsiaid märgiti üle rohkem kui neljakordselt ning aktsiahinnaks kujunes 2,9 eurot, mis on pakkumise seatud hinnavahemiku ülemises pooles. Tegu on Baltimaade börside rekordiga.
Raadiohommikus: olümpiavõitja, muusik, valimised ja linnaruum
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.