Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Narvas muutuste tuuled

  Senise, pea olematu opositsiooniga Narva volikogusse valiti 11-liikmeline sotsiaaldemokraatide nimekiri, kes kasutas valimistel ära Keskerakonna loiduse ja väga suure osa linnaelanike soovi muutusteks linnavõimus.

  Narva linna uues volikogus on 31 liiget, neist 20 Keskerakonna ja 11 SDE nimekirjast. Keskerakonna jaoks oli sotside selline edu mõru pill, sest juba palju aastaid ei ole keegi suutnud neilt niimoodi hääli võtta. Kui sotside esinumber, riigikogu liige Jevgeni Ossinovski kogus 2404 häält, siis Keskerakonna täht Mihhail Stalnuhhin sai üle tuhande vähem –1339 häält.
  Keskerakonna Narva piirkonna juht Andrus Tamm ütles, et rahulolu maksis kätte. “Inimesed muutusid laisaks ning oli juhuseid, kui ei tahetud isegi raadiosaatesse minna oma seisukohti tutvustama,” nentis ta.
  Tamm tunnustas sotse kõva kampaania eest ning märkis, et Keskerakonnalgi tuleb nüüd jalad kõhu alt välja võtta. “Oleme väga palju tööd teinud. Lootsime väga, et inimesed saavad aru, mida ja kui palju oleme nende heaks teinud. Tänu Keskerakonnale on Narvas näiteks Eesti madalaim sooja hind. Meil ei olnud aga selliseid kampaaniaid nagu Tallinnas. Me võtsime asja väga rahulikult. Ei kulutanud raha välireklaamile, kuid nende asjadega andsime sotsidele mitu käiku ette,” rääkis Tamm.
  Rahaämber ajab naerma. Mihhail Stalnuhhini arvates kaotasid nad linnas vee- ja kanalisatsioonitorustike vahetuse tõttu üleskaevatud tänavate tõttu 20 protsenti toetust.  Ta tunnistas, et see on puhtalt linnavalitsuse tegematajätmine ja saamatus. “Teisalt saime kokku 60 protsenti valijate häältest, mis on puhas võit ja vigu saab ikka parandada,” märkis Stalnuhhin. “Meil olid terve kampaania ajal näpud põhjas, aga kui vaadata, millega sotsid tegelesid, siis neil oli raha ämbritega,” lisas Stalnuhhin ühe sotside edu põhjusena.
  Jevgeni Ossinovskit ajas rahaämbrist rääkimine naerma. “Seda on lõbus kuulda. Olukorras, kus Narva linna raha eest ilmus igal nädalal kaks tasuta ajalehte ja need olid täis keskerakondlaste propagandat,” lausus ta. Linnatänavad on Ossinovski sõnul katki seepärast, et linnavalitsus on europrojektide elluviimisel totaalselt saamatu ja on kaotanud linnas toimuva üle igasuguse kontrolli.
  Stalnuhhin on löödud mees. Endine Narva linnavara- ja majandusameti direktori kohusetäitja, sotside nimekirjas volikogusse valitud Tamara Luigas märkis, et suur osa narvalasi ootas muudatusi. “Kavatseme voli­kogus olla väga tugev opositsioon,” sõnas ta.
  ASi Nakro omanik ja lõpetava volikogu opositsiooni liige Aleksandr Brokk lausus, et valimistulemused on pööre paremuse poole. “Kui Keskerakonnal poleks olnud kasutada administratiivset ressurssi, siis võrdsetel alustel rinda pistes oleks Keskerakond sotsidele alla jäänud,” arvas Brokk.
  Alla valimiskünnise jäänud Isamaa ja Respublica Liidu Narva nimekirja esinumbri Ants Paulsi sõnul on IRLil vaja Narvas veel palju tööd teha. “Samas ma arvan, e tegelesime valimiskampaanias päris edukalt Stalnuhhini reitingu vähemaks viilimisega. Ta on praegu löödud mees,” sõnas Pauls.
  Stalnuhhin: kaotus teeolude pärast
  Narva keskerakondlaste esinumber Mihhail Stalnuhhin märkis, et sotsidele läks palju hääli üleskaevatud vee- ja kanalisatsioonitrasside pärast.  Ta lisas, et kuigi kaotus oli valus, on 60protsendine toetus siiski puhas võit.
  Milline on Teie esimene emotsioon Narva valimistulemustele vaadates? Ühelt poolt kaotasime tohutult toetust seepärast, et linnavalitsus ei suutnud korralikult organiseerida vee- ja kanalisatsioonitööde europrojekti ja teede remonti.Kui vastavad ametid töötaksid linnas korralikult, oleksime saanud sama hea tulemuse nagu Kohtla-Järvel. Kas Narva Vee juhataja peaks selle jama eest vastutama? Tulevase volikogu koalitsioon peaks kõik inimesed tõsiselt tööle panema, kes selle europrojektiga tegelevad. Vigade parandus tuleb teha selliselt, et ebameeldivad asjad kaoksid linnast minimaalse ajaga.
  Kas sotside toetus üllatas Teid? Mida nad tegid teistmoodi? Me oleme erakonnana Narvas võimul aastast 2002, nii et teatud väsimus on nende aastatega kogunenud. Saada praegu 60 protsenti toetust, see näitab suurt usaldust.
  Kuidas Te enda tulemust Ossinovski häältesaagi valguses hindate? Realistlikult. Ossinovski tegi tohutult tööd. Mina tegin tööd oma erakonna jaoks ja andsin rohkem võimalusi oma meeskonnakaaslastele. Mul ei olnud eesmärki isiklikku tulemust teha, rekordeid saavutada.
   
  Tulemused
  Ossinovski võitis
  Suurimad häältemagnetid Narva linnasJevgeni Ossinovski, SDE, 2404 häältMihhail Stalnuhhin, Keskerakond, 1339 häältAleksandr Jefimov, Keskerakond, 1290 häält
   
  Kommentaar
  Umbusaldus linnajuhtidele
  Jevgeni Ossinovski, SDE esinumber NarvasValimistulemused näitavad umbusaldust linna­juhtidele. Istuv linnapea sai 300 häält, abilinnapead mõlemad 40 hääle ringis.Teine umbusalduse väljendus on madal valimisaktiivsus – 46 protsenti. Praeguse linnavõimu üleolev ja ülbe suhtumine linna elanikesse on inimesed poliitikast ära tõuganud. Nad ei usu enam mitte kedagi.
  Narva pärast on piinlik
  Aleksandr Brokk, ASi Nakro omanik ja Narva linna volikogu lõpetava koosseisu opositsiooni liigeMeid oli volikogu opositsioonis neli inimest ja praktiliselt igal volikogu istungil püüti opositsiooni alandada. Ma tahan, et mul poleks linna pärast häbi. Kui sõidan näiteks Pärnusse või Rakverre, siis näen viimase 15–20 aasta jooksul toimunud muutusi. Kui tulen Narva, tekib tunne, et liigume siin hoopis teises suunas.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Nõrk tehnoloogiasektor surus USA turud taas langusele
Kuna tehnoloogiasektor ilmutas nõrkust, siis langesid langesid kolmapäeval taas kõik kolm suurt USA indeksit: Nasdaq kukkus kõige rohkem -1,15%, S&P 500 odavnes -0,58% ning Dow 30 taandus -0,12%. Indeksid langesid neljandat päeva järjest, mis tähendab pikimat kaotuste seeriat alates jaanuarist.
Kuna tehnoloogiasektor ilmutas nõrkust, siis langesid langesid kolmapäeval taas kõik kolm suurt USA indeksit: Nasdaq kukkus kõige rohkem -1,15%, S&P 500 odavnes -0,58% ning Dow 30 taandus -0,12%. Indeksid langesid neljandat päeva järjest, mis tähendab pikimat kaotuste seeriat alates jaanuarist.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Uus linnavõim vahetas välja Tallinna Hambakliiniku nõukogu ja juhi
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Ulub koos huntidega: Wolf Groupi kaks tütart tegutsevad Venemaal rahulikult edasi
Eesti ehitusvahutootja Wolf Group jätkab äri Venemaal: Delovõje Vedomosti veendus, et mõlemad ettevõtte tütarfirmad tunnevad ennast hästi, nimetavad sõda spetsoperatsiooniks ja plaanivad aktiivselt Narva jõe taga areneda.
Eesti ehitusvahutootja Wolf Group jätkab äri Venemaal: Delovõje Vedomosti veendus, et mõlemad ettevõtte tütarfirmad tunnevad ennast hästi, nimetavad sõda spetsoperatsiooniks ja plaanivad aktiivselt Narva jõe taga areneda.