• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Töötegijate arv ei muutu lähiaastatel oluliselt

  Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tööjõuvajaduse prognoosi järgi liigub aastatel 2011–2020 tööturul praegustest hõivatutest välja üle saja tuhande töötaja.

  Nende 100 000 tööturult lahkuva töötaja all peetakse silmas loomulikku demograafilist protsessi, kus inimesed vananevad, lähevad pensionile ja ei suuda enam haiguste või vigastuste tõttu tööl käia. Seega ei ütle see prognoos, et meil oleks 2020. aastal 100 000 töötajat vähem või et 100 000 inimest lahkub Eestist. Kuigi inimeste siirdumine välismaale kindlasti mõjutab tööjõuturul toimuvat.
  Uusi tuleb juurde. Tööturult väljumine on n-ö mündi üks pool. Sellest rääkides tuleb aga ka silmas pidada mündi teist poolt, et mõista tööturu dünaamikat. Paralleelselt väljujatega tuleb tööturule pidevalt uusi töötajaid juurde. Noori tuleb vanade töötajate asemele vähem. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi prognoosi järgi väheneb potentsiaalsete töötajate arv 30 000 võrra. Ent seda saab kompenseerida pensioniea tõusu ning tööturul osalemist toetavate meetmete kasutuselevõtuga, samuti eeldame jätkuvat töötuse vähenemist. Niisiis, ministeeriumi hinnangul töötajate arv prognoosiperioodil oluliselt ei muutu.
  Kuna Eestis on võrreldes arenenud riikidega töötajate seas proportsionaalselt rohkem lihttöölisi ning 100 000 tööturult väljuja hulgas on palju lihttöölisi, siis eeldame, et lihttööliste osakaal väheneb. Nende lihttööliste asemele tuleb kõrgema kvalifikatsiooniga inimesi. Kiirem hõive kasv toimub spetsialistide ja oskustööliste seas ning puudutab ennekõike kõrgema lisandväärtusega tegevusalasid (elektroonika, infotehnoloogia ja side).
  Madalama lisandväärtusega sektoreid iseloomustab hõive vähenemine, mida saab kompenseerida tegevuste ümberkorraldamise ja/või inimtöö ­automatiseerimisega. Kuna konkurents lihttööliste värbamisel suureneb ning see seab madalama lisandväärtusega alad, näiteks jaekaubanduse, surve alla, siis tuleb siin leida lahendusi automatiseerimise ja tööjõuturult väljatõrjutud inimeste kaasamise näol.
  Tõõjõud kallineb. Tööjõud kallineb pidevalt ning tehnoloogia odavneb pidevalt. See, mis hetkest on võimalik üle minna tööjõumahukatest tegevustest tehnoloogiamahukatele tegevustele, sõltub konkreetsest valdkonnast ja kasutatavast ärimudelist. Jaemüügis ei ole täielik ­automatiseerimine realistlik ning seega tuleb kaasata tööturule rohkem õpilasi, pensionäre ja miks mitte ka puudega inimesi, ning pakkuda rohkem võimalusi töötada osalise ajaga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hirm kalli jõuluprae ees on pigem vaataja silmades
Hindade tõus on praeguses keskkonnas paratamatus, majandus kasvab ja kasvavad ka sissetulekud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hindade tõus on praeguses keskkonnas paratamatus, majandus kasvab ja kasvavad ka sissetulekud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
November oli Tallinna lennujaamale oodatust parem
Novembris läbis Tallinna lennujaama 164 126 reisijat. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega on nõudlus alates märtsist järk-järgult taastunud, jõudes novembrikuus 68% juurde tavapärasest mahust. Regulaarlendude keskmine täituvus oli novembris 58%, teatas lennujaam.
Novembris läbis Tallinna lennujaama 164 126 reisijat. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega on nõudlus alates märtsist järk-järgult taastunud, jõudes novembrikuus 68% juurde tavapärasest mahust. Regulaarlendude keskmine täituvus oli novembris 58%, teatas lennujaam.