• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Passiivmajade projekteerija: teadlikkus on tõusnud

  Passiivmajadele projektijuhtimist tegeva OÜ Sense projektijuhi Margus Valge sõnul on inimeste teadlikkus passiivmajade suhtes märkimisväärselt tõusnud.

  Sensel on mitu passiivmaja projekteerimisjärgus. "Meie poole pigem pöördub klient, kes uurib, kas saame talle projekteerida ja ehitada sertifitseeritava passiivmaja," sõnas Valge. "Klient on teadlik. Algusaastatel uuriti, kas on võimalik ja küsiti pakkumist, nüüd pöördutakse konkreetse sooviga saada sertifikaat," selgitas ta.
  "Teisel Eesti passiivmajal on sisetööd põhimõtteliselt lõpetatud ning varsti kolitakse sinna sisse," rääkis Valge.
  Tema sõnul selgitavad nad kliendile samm-sammult kogu protsessi ning räägivad ka valupunktidest, sest turul on palju solkimist ning passiivmaja terminiga manipuleerimist.
  "Põhimõtteliselt lubatakse klientidele passiivmaja ükskõik mis krundi peale ja ükskõik kuhu," kirjeldas Valge. "Meie räägime adekvaatset juttu ja kui krunt ei soosi passiivmaja ehitust, siis me kindlasti ütleme seda esimesel kohtumisel."
  Valge sõnul on nemadki puutunud kokku turusolkijatega ja see on ka põhjus, miks nemad sertifitseerimisega tegelevad. Kui ettevõte pakub sertifitseerimist, on tegemist usaldusväärse partneriga.
  "Sertifitseerimisprotsess peab käima kohe algusest peale, mis eeldab PHPP (The Passive House Planning Package) programmi. Kliendil on õigus küsida kinnisvara müüja käest PHPP arvutust, mis tõestaks, et arvutused sisekliima kohta on õiged," märkis Valge.
  Tema sõnul pole hetkel konkurentsi palju tunda, et pakutaks just sertifitseeritud lahendust.
  Premia Foodsi nõukogu liige Kuldar Leis kirjutab täna Äripäevas oma kogemusest, kuidas on ta elanud alates veebruari algusest sertifitseeritud passiivmajas, mis on Eesti esimene.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.