• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puitmajatootja: otsime passiivmajale alternatiivi

  Soodsaid ja energiasäästlikke puitmaju projekteeriva GLOG home tegevjuhi Indrek Kuldkepi sõnul tuleb ja peab passiivmajale otsima alternatiivi, sest energiahinnad jätkavad tõusmist.

  "Esimese asjana tuleb endale selgeks teha, mis asi see paljuräägitud passiivmaja ikkagi on. Kas tegemist on hoonega, mille energiatarve on väike või on tegemist sertifitseeritud passiivmajaga, mis vastab teatud nõuetele," küsis 14 aastat puitmajadega tegelnud Kuldkepp.
  "Minu jaoks on asi oluliselt lihtsam," märgib ta. "On selge, et energiahinnad jätkvavad tõusmist ja see trend ei ole omane mitte ainult Eestile, vaid kehtib kogu maailmas. Nn energiaralli juba käib."
  Kuldkepi hinnangul on energiasäästlikkus eriti aktuaalne just neis riikides, kus talv on pikk ja pime ning suvi lühike. "Kuna sooja aega on nii paganama vähe, tuleb sellest piskust maksimum võtta," arvab ta.
  Energiasäästlikku kodu ehitada soovides ei pea Kuldkepi sõnul ilmtingimata passiivmaja peale mõtlema. "Ega see passiivmaja ole ju muud kui keskmisest põhjalikumalt läbimõeldud ehitis. Hoone, mis kasutab olemasolevaid ressursse maksimaalselt - päikesesoojust ei lasta raisku, vaid see püütakse salvestada. Et päikeselt tuleva soojuse saaks maksimaalselt ära kasutada, peab maja olema "päikese suhtes õige nurga all" jne," tõi Kuldkepp välja mõned nüansid.
  Ta lisas, et tuleb arvestada, kui palju selline asi lõppkokkuvõttes maksma läheb. "Sest, tõsi, energiasäästlikkus on aktuaalne teema, kuid kui see tuleb ülikalli ehituse arvelt, ei ole see just kõikse mõttekam, ma arvan. Iseasi muidugi, kui inimene soovib spetsiaalselt sertifitseeritud passiivmaja," märkis ta.
  "Mulle tundub, et oleme tarbijatena muutunud pisut liiga mugavaks ja harjunud sellega, et soojus meile kodudesse "pumbatakse". Kuna ajad on muutunud, tuleb ka suhtumist muuta. Energiasäästlikkus ei ole enam tulevik, see on juba olevik," tõdes Kuldkepp.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Putin: Tahate rohkem gaasi? Kiitke Nord Stream 2 heaks
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Energiavaesus ähvardab muutuda reaalsuseks
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.