Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puitmajatootja: otsime passiivmajale alternatiivi

  Soodsaid ja energiasäästlikke puitmaju projekteeriva GLOG home tegevjuhi Indrek Kuldkepi sõnul tuleb ja peab passiivmajale otsima alternatiivi, sest energiahinnad jätkavad tõusmist.

  "Esimese asjana tuleb endale selgeks teha, mis asi see paljuräägitud passiivmaja ikkagi on. Kas tegemist on hoonega, mille energiatarve on väike või on tegemist sertifitseeritud passiivmajaga, mis vastab teatud nõuetele," küsis 14 aastat puitmajadega tegelnud Kuldkepp.
  "Minu jaoks on asi oluliselt lihtsam," märgib ta. "On selge, et energiahinnad jätkvavad tõusmist ja see trend ei ole omane mitte ainult Eestile, vaid kehtib kogu maailmas. Nn energiaralli juba käib."
  Kuldkepi hinnangul on energiasäästlikkus eriti aktuaalne just neis riikides, kus talv on pikk ja pime ning suvi lühike. "Kuna sooja aega on nii paganama vähe, tuleb sellest piskust maksimum võtta," arvab ta.
  Energiasäästlikku kodu ehitada soovides ei pea Kuldkepi sõnul ilmtingimata passiivmaja peale mõtlema. "Ega see passiivmaja ole ju muud kui keskmisest põhjalikumalt läbimõeldud ehitis. Hoone, mis kasutab olemasolevaid ressursse maksimaalselt - päikesesoojust ei lasta raisku, vaid see püütakse salvestada. Et päikeselt tuleva soojuse saaks maksimaalselt ära kasutada, peab maja olema "päikese suhtes õige nurga all" jne," tõi Kuldkepp välja mõned nüansid.
  Ta lisas, et tuleb arvestada, kui palju selline asi lõppkokkuvõttes maksma läheb. "Sest, tõsi, energiasäästlikkus on aktuaalne teema, kuid kui see tuleb ülikalli ehituse arvelt, ei ole see just kõikse mõttekam, ma arvan. Iseasi muidugi, kui inimene soovib spetsiaalselt sertifitseeritud passiivmaja," märkis ta.
  "Mulle tundub, et oleme tarbijatena muutunud pisut liiga mugavaks ja harjunud sellega, et soojus meile kodudesse "pumbatakse". Kuna ajad on muutunud, tuleb ka suhtumist muuta. Energiasäästlikkus ei ole enam tulevik, see on juba olevik," tõdes Kuldkepp.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kaspar Oja: valesti arvutatud inflatsioon annab ettevõtjale väära lähtepunkti
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Toomas Arak: aktsiate hoidmistunnistustega käivad võimalused ja riskid käsikäes
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Arco Vara juhtkond muutub
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kirjanen lahkub Graanul Investi juhatusest
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Kohtla-Järve linn müüs vanurite hooldekodu sisustuse 93 500 euroga
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.

Olulisemad lood

Livonia müüs Hortese juhtidele maha
Aia- ja kodukaupade keti Hortese juhid Kadri Ulla ja Karol Koger ostsid ettevõtte Livonia esimeselt investeerimisfondilt välja.
Aia- ja kodukaupade keti Hortese juhid Kadri Ulla ja Karol Koger ostsid ettevõtte Livonia esimeselt investeerimisfondilt välja.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.