Sirje Rank • 8. detsember 2013 kell 12:12

Ukraina opositsioon loodab protestima miljonit inimest

Ukraina opositsioon ärgitas inimesi täna Kiievis tänavaile tulema, et saada kokku rohkem kui miljon inimest, survestamaks president Viktor Janukovitšit tihendama Venemaa asemel Ukraina suhteid Euroopa Liiduga.

Ukrainas kardetakse, et Janukovitš valmistub Venemaaga ühisesse tolliliitu astuma, vahendas agentuur Bloomberg.

"Opositsioon loodab ilmselt, et suurem meeleavaldus sunnib valitsust kapituleeruma või järeleandmisi tegema," kommenteeris Bloombergile Euroopa reformi keskuse juht Ian Bond.

Tänasele protestimeeleavaldusele kutsuti inimesi sotsiaalmeedia kaudu üleskutsega: meil tuleb suurema hulgana välja tulla kui läinud pühapäeval!.

"See on meie viimane võimalus - kui me selle käest laseme, siis uut Maidani enam ei tule," ütles Nõukogude Liidu ja Afganistani sõja veteran Sergei Pronin, viidates 2004. a oranžile revolutsioonile ning praegustele samal väljakul toimuvatele meeleavaldustele. "Inimesed ei tule enam protestima ja riik sureb."

Endine Gruusia president Mikheil Saakašvili saabus Kiievisse, et opositsioonile toetust avaldada. Ta kritiseeris Venemaa survet Ukrainale, mis ajendas viimast loobuma ELiga assotsiatsiooni- ja vabakaubanduslepingu sõlmimisest nädalapäevad tagasi Vilniuses toimunud tippkohtumisel.

"Siin ei ole küsimus geopoliitilises võitluses - siin on küsimus elamise viisist," ütles Saakašvili eile. "Kas teie lastel saab olema normaalne elu, teil endil väärikas elu, või lähete tagasi nõukogude aja katastroofi."

Reedel kohtus Janukovitš tagasiteel Hiinast Sotšis Venemaa presidendi Vladimir Putiniga. Mõlemad liidrid eitasid, et arutasid Ukraina liitumist Venemaa juhitud tolliliiduga.

Vangistatud ekspeaministri Julia Tõmošenko partei juht Arseni Jatsenjuk ütles eile, et Janukovitš plaanib Ukraina Venemaa juhitud tolliliiduga siduda 17. detsembril Moskvas toimuval kohtumisel. Jatsenjuk süüdistas Janukovitšit Ukraina mahamüümises.

Pärast seda kui EL kritiseeris Putinit Janukovitši survestamisse pärast, süüdistas Venemaa peaminister Dmitri Medvedev reedel Saksamaa välisministrit Guido Westerwellet siseasjadesse sekkumise eest. Westerwelle kohtus Kiievis opositsiooniliidri Vitali Klitškoga.

Esimene asepeaminister Sergi Arbuzov on tagasi lükanud ettepaneku korraldada riigis ennetähtaegsed valimised. Samas väljendas ta muret Ukraina majanduse raske olukorra üle. Riik vajab kiiresti rahasüsti. Lähemal kahel aastal tuleb valitsusel lunastada võlakirju 15 miljardi dollari väärtuses. Majandus on 2008. aastast kolmandat korda languses ning keskpanga valuutareservid kahanenud piirini, kust edasi kasvab valuuta kontrollimatu devalveerimise risk.

Hetkel kuum