Sirje Rank • 6. detsember 2013 kell 7:49

Ukraina saab Hiinast investeeringuid

Hiinas ärisidemeid tugevdamas olev Ukraina president Viktor Janukovitš teatas eile pärast kohtumist Hiina presidendi Xi Jinpingiga, et Ukraina saab Hiinast 8 miljardi dollari ulatuses investeeringuid, et käivitada projekte valdkondades nagu põllumajandus, laevaehitus ja  energeetika.

Mingeid laene kahepoolselt aga kokku ei lepitud, vahendas RIA Novosti Hiina välisministeeriumi teadaannet.

Need investeeringud ei aita kuigivõrd leevendada Ukraina praegust rasket seisu, kommenteeris agentuurile Bloomberg Standard Bank Groupi arenevate turgude ökonomist Tim Ash.

Ukrainasse on teiste seas valmis investeerima Hiina miljardär, kes on muu hulgas plaani taga ehitada kanal läbi Nikaraagua. Wang Jing plaanib investeerida 10 miljardit dollarit Ukrainasse süvasadama rajamiseks, lüües selleks käed Ukraina partneriga Kievgidroinvest LLC, kirjutab agentuur Bloomberg. Plaani kuulub ka erimajandustsoon Krimmi poolsaarel.

Projekti esimene faas, hinnanguliselt mahus 3 miljardit dollarit, näeb ette uue süvasadama rajamise, Sevastoopoli sadama rekonstrueerimise ja majandustsooni loomise, kus asuksid tehnoloogia fookusega ettevõtted. Teises etapis ehitatakse lennujaam, LNG terminal ja laevaehitustehas, kokku maksumusega 7 miljardit dollarit.Esimese etapi jaoks on rahaline kate olemas ja ehitustööd algavad 2014. aastal.

"Ma ei näe, et see (teated Hiina investeeringutest - toim.) mõjutaks kuidagi praegust poliitilist olukorda Ukrainas või lähiperspektiivis Ukraina majanduses valitsevaid ohte," ütles Tim Ash. "Need on pigem pikaajalised investeerimisplaanid. Ukrainal on aga kiiresti rahasüsti vaja."

Lähema kahe aasta jooksul tuleb Ukrainal lunastada võlakirju kokku 15 miljardi dollari väärtuses. Keskpanga valuutareservid on kahanenud agentuuri Bloomberg hinnangul novembri lõpou seisuga 19,2 mld dollarile. See tähendaks viimase 2,5 aasta jooksul kahanemist 50%. Reserve on vähem kui kolme kuu impordi katteks, mis viitab kontrollimatu devalveerimise riskile.

Agentuur Moody's ütles paar päeva tagasi, et kardab enim seda, et ukrainlased ja firmad hakkavad massiliselt grivnasid välisvaluutaks vahetama, pannes napi valuutareservi veelgi suurema surve alla.

Hetkel kuum