17. detsember 2013 kell 20:12

Börs: negativism võttis maad

Ühendriikide aktsiad olid nädala teisel kauplemispäeval miinuses enne homset agaralt oodatud Föderaalreservi avaturud turu komitee istungi otsust tõmmata stiimuleid koomale või jätkata samas tempos.

Bank of America Merrill Lynchi küsitlusest selgus, et kõigest 11% fondijuhtidest ootab, et Föderaalreserv alustab pärast homme lõppevat koosolekut stiimulite vähendamist. 32% fondijuhte ootab seda sammu jaanuaris ning 42% märtsis.

Silmanähtavalt ei tekita stiimulmeetmete koomale tõmbamine mingit paanikat fondijuhtide seas, sest koguni 71% eeldab tugevnevat majandust.

Küsitluste andmed on osutunud aga üsna vastandlikeks. Näiteks Wall Street Journali küsitluse kohaselt ootab koomale tõmbamist sel nädalal veerand ökonomiste, samas kui Bloombergi küsitletud ökonomistidest ootab seda sammu 34%.

Ettevõtete tasandil rallis täna Campbell Soup Co aktsia 4,3%. Maailma tuntuim suppide tootja Campbell võib olla järgmine ülevõetav ettevõte toidutööstuses pärast H.J. Heinzi 29 miljardi dollarilist tehingut sel aastal, leidsid mitmed eksperdid. Ühe võimaliku kosilasena nähakse Warren Buffetti juhitavat Berkshire Hathawayd ja investeerimisgruppi 3G, kes ostsis selle aasta alguses mäletatavasti Heinzi.

Hewlett-Packardi aktsia sai täna hoogu J.P. Morgan Chase & Co-lt, kelle analüütik soovitab nüüdsest aktsiat osta. Kuigi firmal on veel ees mitmeid raskusi, siis personaalarvutite turg paistab stabiliseeruvat ning printerite turg näitab paranemise märke, ütles Mark Moskowitz. HPQ sümboliga aktsia kallines tänasega 2%, 27,4 dollarini.

Kuigi vahepeal prooviti ka rohelises olla, siis päeva lõpetasid turud punases. S&P 500 indeks kukkus 0,31%,, 1781,00 punktini. Dow Jonesi tööstuskeskmine langes samal ajal 0,06% ja läks õhtule 15 875,26 punktil. Nasdaqi komposiitindeks sulgus 4023,68 punktil ehk 0,14% madalamal kui eile.

Kuld kaotas täna oma untsi hinnast 13,4 dollarit ehk 1,09% ja maksis päeva lõpus 1230,90 dollarit. Nafta barrel odavens 0,38% ja maksis 97,11 dollarit. Euro ei suutnud tänasega midagi erilist teha, kallinedes dollari vastu kõigest 0,02% ja võrdus 1,3765 dollariga.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum