26. detsember 2013 kell 4:47

Parim arvamus oli Narvas toimuvast

Äripäeva selle aasta parima arvamusloo “Poliitpättide kasvulava”, mis ilmus 28. jaanuaril, kirjutas Koit Brinkmann.

Tegemist oli südamest tulnud kommentaariga, milles oli näha muret Eesti suuruselt kolmanda linna tuleviku pärast. Arvamusartiklis keskendus Koit Narvas toimuvale.

Eesti taasiseseisvumisest on möödunud üle kahekümne aasta, kuid Narva linnavõimu mentaliteet on endiselt justkui 1990. alguses, mil piirid äri-, poliitika- ja kuritegeliku maailma vahel olid üsna ähmased.

Koit on aastaid Narvas toimuval silma peal hoidnud ja piirilinna korruptsioonist mitmeid uurivaid artikleid kirjutanud. Eestis on vähe ajakirjanikke, kes nii järjekindlalt ja süsteemselt selles piirkonnas toimuvat Eestis meedias kajastab.

Koidu “Poliitpättide kasvulava” on hästi  kirjutatud tekst selle poolest, et näitab korraga nii väga head olude valdamist, täpset sõnastusoskust kui võimet teha kaugeks ja eraldiseisvaks peetud Narva lugejale lähedaseks.

Poliitika ja ettevõtluse raputus. Lisaks Koidule valiti aasta parima arvamusloo nominentideks Kristi Malmberg 29. aprillil ilmunud artikliga “Mida rääkis Kranich mulle 14 aastat tagasi” ja Aivar Hundimägi 8. mail ilmunud artikliga “Kurbade silmadega sprottide asemel kurvad töötajad”.

Kristi 14. aasta tagune meenutus paneb kahtluse alla Reformierakonna juhtpoliitikute väited, et nad ei mäleta erakondade musta rahastamist 1990ndate lõpus. Selgus, et ajakirjanik mäletab neid sündmusi võrdlemisi detailselt. Seetõttu ei kõla ka Siim Kallase, Andres Lipstoki, Märt Raski, Meelis Atoneni, Heiki Kranichi jt väited nende kehvast mälust usaldusväärselt. Ajakirjanikumälule tuginedes näitas Kristi selgelt, et poliitikute kehv mälu on kehv vabandus.

Aivari arvamusartikkel on üks autori paljudest aastate jooksul ilmunud tipptasemel arvamuslugudest, mis läheneb heade võrdluste ja säravate paralleelide kaudu palgateemale. Aivar kirjutas, et ärikeskkond vajab tugevat raputust, et tõrjuda välja ettevõtted, kelle toimimise alustala on madal palk. Artikkel oli selge ja lööv, nagu üks arvamustekst olema peabki.

Autor: 1321-aripaev

Hetkel kuum