Eliisa Matsalu • 21. märts 2014 kell 7:07

Tallinna Küte: loobume gaasist

Uue võimuliidu plaanitav 20protsendiline gaasiaktsiisi tõus ei avalda suurt mõju, ütles Tallinna Kütte nõukogu liige Kristjan Rahu. Ent Tallinna Küte plaanib lähiaastail gaasist loobuda.

Rahandusminister Jürgen Ligi teatas eile valitsuse pressikonverentsil, et gaasiaktsiis tõuseb 20 protsenti. Küttearved kallinevad Ligi sõnul vaid ühe protsendi võrra, riigile toob see sisse aga 3,5 miljonit eurot.

Rahu tunnistas, et esmapilgul kõlas talle nii suur gaasiaktsiisitõus ehmatavana. Numbreid täpsemalt üle vaadates nägi ta aga, et tarbijale avaldab see tõesti vaid üheprotsendilist hinnakasvu. Ka Tallinna Kütte jaoks gaasiaktsiisi tõus Rahu sõnul midagi märkimisväärselt ei muuda.

Rahu sõnul kütab Tallina Küte kokku kaheksat linna ja üha vähem kasutatakse sooja tootmisel maagaasi. Mitmes linnas on gaasi kasutamiselt teistele energiaallikatele üle mindud. Tallinnas kasutab Tallinna Küte veel gaasi 65 protsendi ulatuses, ülejäänud 35 protsenti on kohalikud kütused. Järgmise kahe aasta jooksul kavatseb Rahu sõnul Tallinna Küte gaasi pealt täielikult kohalikele kütustele üle minna. „Meil on suured plaanid rajada uus katlamaja ja elektrijaam,“ märkis ta. „Siis ei mõjuta meid gaasiaktsiis enam üldse,“ ütles Rahu ja lisas, et praegu on Tallinna Küte Eesti ettevõtetest suurim gaasitarbija.

 

Hetkel kuum