Eesti Gaas: aktsiisi tõus vähendab konkurentsivõimet

Eliisa Matsalu 20. märts 2014, 17:36

Gaasiaktsiisi tõus vähendab ettevõtete konkurentsivõimet ja suurendab tarbija väljaminekuid, ütles Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov.

Rahandusminister Jürgen Ligi teatas täna valitsuse pressikonverentsil, et gaasiaktsiis tõuseb 20 protsenti. Küttearved kallinevad Ligi sõnul vaid ühe protsendi võrra, riigile toob see sisse aga 3,5 miljonit eurot.

Kotovi sõnul on gaasiaktsiisi tõus kindlasti kurb uudis kõikidele gaasikasutajtele. "Kallim küte on igal juhul kulu, mis teeb tootmise, kaasa arvatud soojustootmise kallimaks," märkis ta. "Sellega väheneb ettevõtete konkurentsivõime, tarbija jaoks tähendab see suuremaid väljaminekuid."

Koalitsioonilepingus energiat puudutav valdkond on Kotovi hinnangul vastuoluline.
"See on täis risti vastukäivaid lubadusi," ütles ta. Eesti Gaasi juhatuse liikme sõnul lubatakse ühelt poolt vähendada sõltuvust Venemaast, ehitades selleks välja Baltic Connection. Teiselt poolt aga öeldakse, et tuleb loobuda gaasist soojuse- ja elektritootmisel, et pikemas perspektiivis oleks tootmine ainult kohaliku kütuse põhine.

Kotovi sõnul tähendab see, et vähendatakse turgu kõikidele uutele Baltic Connectioni-taolistele taristutele, mida soovitakse rajada. "Tekib küsimus, mis allikatest finantseeritakse sellised investeeringud ja kaetakse kulud," märkis ta.

Peale selle on Kotovi sõnul koalitsioonilepingu vastuolulised energia-punktid probleemiks biogaasi laiemaks kasutuselevõtuks, sest maagaasi kasutamise vähendamisega biogaas kallineks.

"Selliseid vastuolulisi lubadusi, mis tekitavad ühes või teises valdkonnas probleemi, ei ole mõistlik sedasi lahendada, nagu praegu. Need nõuavad arutelu," märkis Kotov. "Emotsionaalsel tasandil võib neid otsuseid mõista, kuid praktikas oleks vaja rohkem kaaluda ja arutleda."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. April 2014, 11:48
Otsi:

Ava täpsem otsing