Marta Jaakson • 26. märts 2014 kell 8:28

Sokk: lisaks palgale peab töötajal olema väljakutseid

Fujitsu Estonia tarkvara osakonna juht Marek Sokk rääkis tänasel Äripäeva palgafoorumil, et palgasurve ei ole firmale oht, ent lisaks palgale tuleb tööandjal jälgida, et töötajal oleks piisavalt väljakutseid ning arenguvõimalusi.

Sokk rääkis, et IKT sektoris on palgasurvet tunda juba viimased kakskümmend aastat ja selle põhjus on ressursi vähesus. Samas ei ole see tema hinnangul probleem, kuid see võib probleemiks muutuda, kui ettevõte ei maksa suuremat palka. „Mingis mõttes me peame sellega leppima, sellega kaasa minema ja kohanema,“ ütles ta.

Palgasurve on tema hinnangul kõigile ettevõtetele ühesugune - kõik on sunnitud tõstma palka ja tunnihinda, mille eest teenust osta. See võib aga kahandada konkurentsieelist välisturu jaoks. „Peamiselt eksporditakse IKT teenuseid Skandinaavia maadesse, aga seal tuleb mingi aja möödudes kriitiline piir ette. Kui teenuse hind moodustab 66-65% kohalikust turuhinnast, hakkavad skandinaavlased mõtlema, kas nad ikka tahavad teenust mujalt osta,“ ütles ta.

Häid spetsialiste otsib Fujitsu otse koolipingist. Soku sõnul on spetsialisti kasvatamine küll pikk protsess, kuid samas tagab see ka töötaja lojaalsuse. „Ta kasvab koos ettevõttega ja saab selle osaks,“ ütles Sokk.

Noored eelistavad tema hinnangul töötada ettevõttes, mis on kiiresti arenev, kus on väljakutseid, saab end rakendada maksimaalselt ja areneda. Vanematele, juba pereinimestele seevastu on stabiilsus olulisem. Soku hinnangul meeldivad vanematele töötajatele suurettevõtted, mis on pikalt turul olnud ning mis üldiselt ei maksa mitte turu kõrgeimat vaid keskmist palka.

Sokk märkis ka, et hea on aegajalt inimestele meelde tuletada, et vahepeal standardiks saanud boonused on lisahüve.

Töötaja tunneb oma väärtust läbi palga, rõhutas Sokk. Palgaläbirääkimisel ja ülevaatamisel tuleks tema sõnul pöörata ka töötaja enda tähelepanu sellele, milline on tema kompetents ja panus ning kuidas ta saaks oma kompetentsi ja panust tõsta.

Noorte puhul võiks Soku hinnangul läbirääkimisi teha lausa kaks korda aastas. „Kuna nende puhul on areng väga kiire. On oluline selle aja sees jälgida, et töötajal oleks piisavalt väljakutset ja et tema panus oleks piisavalt tasustatud. Lisaks palgale on väga oluline jälgida, et töötajal oleks piisavalt väljakutseid, et areng jätkuks,“ ütles ta.

Hetkel kuum