Sirje Rank • 30. märts 2014 kell 8:17

Saksamaa juurutamas miinimumpalka

Uuel nädalal plaanib Saksamaa valitsus heaks kiita miinimumpalga eelnõu, millega tunnipalk tõuseb 8.50 eurole.

Nagu kirjutab ajaleht Wall Street Journal, ei pruugi sellel sammul sugugi olla vaid negatiivsed tagajärjed, mis võivad kaasa tuua ligi miljoni töökoha kadumise.

Mõnedes sektorites, kus palgad on madalad ja töökohad täitmata, võib see isegi hõivet suurendada. Turva-alal näiteks, kus on vähemalt 10 000 vakantset töökohta, kuid konkurentsi kartuses ei söanda ükski firma palku tõsta.

"Meie sektoris on ülimadal palk väga levinud," kommenteeris Saksamaa turvateenuste firmade assotsiatsiooni BDSW tegevjuhi asetäitja Martin Hildebrandt."8.50 pole meile probleem. Kuid see peab kehtima kõigile."

Restoranide ja hotellide sektoris võib miinimumpalga tõus küll tuua töökohtade vähenemise, kuid samas jäävad turule alles tugevamad tegijad, kes saavad paremini hindu dikteerida. Nii saab kõrgema palgakulu tarbijatele edasi kanda.

Ka Saksamaal on kasvanud inimeste sissetulekute vahed. Praegu on Saksamaal umbes viis miljonit inimest, kes saavad alla 8.50 euro tunnist. 24% neist on Ida-Saksamaal ning pooled neist hõivatud hotelli- ja toitlustuse sektoris. Madala palgaga on ka kaubandus, transport ja tervishoiuteenused.

Arvamusküsitluste järgi toetab miinimumpalga kehtestamist 80% sakslastest.

Ajahetk selleks on soodne - majandus kasvab, töötus on madal ja mitmetes sektorites on tööjõupuudus. Nii on suurem tõenäosus, et kui palgatõusu tõttu ühes sektoris töökohad kaovad, leiab uut tööd mujalt. Eraldi on seaduses hoolitsetud selle eest, et miinimumpalga tõus ei tõrjuks tööturult välja riskigruppe - noori ja pikka aega tööta olnud inimesi.

Miinimumpalga tõus aitab selle toetajate sõnul tasakaalustada ka Saksmaa majandusmudelit, mis väga tugevalt ekspordist sõltub. Edaspidi oleks suurem osa eratarbimisel.

 

Hetkel kuum