Sirje Rank • 27. juuni 2012 kell 8:35

Prantsusmaa tõstab miinimumpalka

Prantsusmaa president Francois Hollande tõstab 1. juulist miinimumpalka, lootes, et aktiivsem tarbimine toob riigi majanduse paigalseisust välja.

Kõrgemad maksud rikastele ja suurfirmadele peavad samas aitama vähendada Prantsusmaa eelarvedefitsiiti, kirjutas Wall Street Journal.

Miinimumpalga tõus 2% võrra 9,40 eurole tunnis edestab inflatsiooni, mida prognoositakse tänavu 1,4% tasemel.

Prantsusmaa ametiühingud nõudsid 5% suurust alampalga tõusu.

„Reaalselt tõuseb alampalk vaid 0,6%, mis tähendab üht pikka saia nädalas,“ teatas üks suuremaid ametiühinguid CGT.

Prantsusmaa valitsus kinnitas ka plaane kehtestada ettevõtete dividendidele 3%ne maks,  tõsta enam kui miljoni euro suuruse aastatuluga elanike tulumaksu määr 75%-le, tõsta pärimismakse ja varamakse, et kinni pidada eesmärgist kärpida eelarvedefitsiit tänavu 4,5%-le SKPst ja tuleval aastal 3%-le.

Miinimumpalga tõstmine on kooskõlas Francois Hollande’i valimislubadustega, kuid muude euroala riikidega võrreldes, mis üritavad tööjõukulusid kärpides oma konkurentsivõimet parandada, tüürib Prantsusmaa vastuvoolu.

Prantsusmaa valitsus ei välista maksutõusude kõrval siiski ka kulude kärpimist – peaminister Jean-Marc Ayrault teatas sel nädalal, et valitsus plaanib avaliku sektori kulud külmutada, mis inflatsiooni tõttu tähendab sisuliselt kärbet.

Hollande plaanib tühistada kavandatud käibemaksutõusu, millest eelmine valitsus plaanis rahastada ettevõtete tööjõukulude vähendamist, et mitte kahjustada tarbimist, mille osakaal on 55% Prantsusmaa SKPs.

Prantsusmaa majanduskasv toppab ning statistikaamet prognoosib tööpuuduse jätkuvat kasvu praeguselt 10% tasemelt.

Hetkel kuum