Rootsi suurendab Ukraina tõttu kaitsekulusid

Sirje Rank 22. aprill 2014, 11:26

Ukraina kriis sunnib Rootsit oma kaitsevõimet suurendama. Valitsus tahab perspektiivis suurendada iga-aastaseid kaitsekulutusi aastaks 2024 5,5 miljardi Rootsi krooni võrra.

Plaan on juurde osta hävitajaid ja allveelaevu, kirjutavad Rootsi koalitsiooniparteide liidrid täna päevalehes Dagens Nyheter avaldatud arvamusartiklis.

"Koalitsioonivalitsus tahab oluliselt suurendada kaitsevõimet nii lühikeses kui ka pikas perspektiivis. 2015. aasta riigieelarves tahame kaitsekulutusi oluliselt tõsta lisaks neile täiendustele, mis juba on tehtud," kirjutavad parteiliidrid.

Arvestades viimase aja sündmusi Rootsi lähiümbruses, tuleks eelkõige suurendada Rootsi sõjalist võimekust Läänemerel, mis võib tähendada  mere- ja õhuväe täiendust Gotlandi saarel. Valitsus tahab suurendada Jas 39 tüüpi lennukite arvu 60 pealt 70-le, osta lisa õhukaitsekahureid, kaks uut allveelaeva ning kolm laeva moderniseerida.

Kasvanud kaitsekulutuste katteks pakuvad parteijuhid rea allikaid, muuhulgas kärped koostöö arvelt Venemaaga keskkonnakaitse ja tuumaenergia vallas. Viimases riigieelarves on Rootsi kaitsekulutused 46 miljardit Rootsi krooni.

Nelja partei kokkulepe, mida artiklis esitletakse, puudutab Rootsi järgmise valitsuse mandaatperioodi. Rootsis on septembris parlamendivalimised, kus praegune Fredrik Reinfeldti juhitud valitsus jääb sotsiaaldemokraatidele alla.

Rootsi riigikontrolli hiljuti avaldatud audit näitas, et Rootsi armeel pole piisavalt ei relvastust ega personali. Ülemjuhataja Sverker Göranson ütles 2012. aastal, et Rootsi armee suudab omal jõul vaid nädal aega piiratud ulatuses oma territooriumi kaitsta, kui välisabi ei tule.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    23. April 2014, 16:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing