India nõudlus kulla järgi tõusis hüppeliselt

Mait Kraun 18. juuli 2014, 15:52

India kullaimport tõusis juunis hüppelised 65 protsenti, sest keskpank lubas pankadel ning kauplejatel välismaalt rohkem kulda osta. Selle tagajärjel suurenes aga India eelarvedefitsiit 11 kuu kõrgeimale tasemele.

Kokku eksporditi juunis 3,12 miljardi dollari eest kulda, mis on 65 protsenti enam kui aasta tagasi. Hõbeda import aga langes 53 protsenti 212,8 miljoni dollarini, teatas India kaubandusministeerium. Kaubandusdefitsiit tõusis juunis aga 11,8 miljardi dollarini, mis on 11 kuu kõrgeim tase.

2013. aastal piiras India keskpank kullaimporti, et vähendada negatiivset kaubandusbilanssi, mis oli liialt nõrgestanud India ruupiat. Samuti tõstis valitsus kulla impordimaksud kolmekordseks, et ohjeldada nõudlust, vahendab Bloomberg.

India keskpank vähendas mais piiranguid ning lubas ettevõtetel rohkem kulda importida. „Kulla impordi suurendamist saab seletada impordipiirangute vähendamisega esimese kvartali keskel,“ ütles India kommertspank Yes oma raportis. „Usume, et see viis ka järsu nõudluse kasvuni.“

Maailma kullanõukogu andmete kohaselt moodustas India 2013. aastal maailma kulla kogunõudlusest umbes 25 protsenti. Impordile kehtestatud piirangud aitasid India keskpanga sõnul vähendada kaubandusdefitsiiti aastaga 87,6 miljardilt dollarilt 32,4 miljardi dollarini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. July 2014, 15:52
Otsi:

Ava täpsem otsing