Loovad uue maailmapanga

Harry Tuul 10. juuli 2014, 16:46

BRICS riigid ehk Venemaa, Hiina, India, Brasiilia ja Lõuna-Aafrika Vabariik otsustasid luua alternatiivi nii Maailmapangale kui ka Rahvusvahelisele Valuutafondile.

Uus Maailmapanga rivaal luuakse juba uuel nädalal BRICSi tippkohtumisel, mis toimub 15.-16. juulil Brasiilia linnas Fortaleza. Vene rahandusministri Anton Siluanovi sõnul hakkab panga peakorter asuma Shanghais, vahendas ITAR-TASS. Siluanov ütles, et Venemaale ei olnud oluline saada peakorteri asukoht, kuid on huvitatud juhtivatest ametitest.

Panga maksimaalne kapital saab olema 73 miljardit eurot. Pank hakkab peamiselt rahastama taristuprojekte. Riigid, kes soovivad projektiga ühineda, saavad seda teha siis, kui pank on valmis laenamiseks, mis ilmselt juhtub 2016. aastal, teatas Siluanov. Pangast saab väike Maailmapanga (World Bank) rivaal, mille kapitalimaht on 163 miljardit eurot, kuid tähistab ühtlasi USA ja Euroopa domineeriva finantssüsteemi lõppu.

Siluanov kinnitas ka Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) alternatiivi loomist, mille maht saab olema samuti 73 miljardit eurot ning mis käivitub juba 2015. aastal. „Oleme kokku leppinud, et kehtivas kapitali volatiilsuse tingimustes on meie riikidele oluline omada puhvrit, nn mini-IMFi – rahandusorganisatsiooni, mis saab kiiresti reageerida kapitali väljavoolule, pakkudes likviidsust tugevas valuutas, täpsemalt USA dollarites,“ selgitas Siluanov.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. July 2014, 14:48
Otsi:

Ava täpsem otsing