Alexela ja Gasum jõudsid enne kella kukkumist

21. august 2014, 00:00

Euroopa Komisjonilt LNG-terminali lahendusele uue tähtaja saanud Alexela ja Gasum jõudsid sellega valmis enne kella kukkumist. Vastasel juhul poleks ligi 400 miljonit eurot maksev LNG-terminal pääsenud esimesse toetusvooru ja uue pakkumise oleks saanud esitada üheksa kuu präast.

Euroopa Komisjon teatas juunis, et ei toeta plaani, mille kohaselt Soome Inkoo ja Paldiski saavad kumbki 160 000kuupmeetrise LNG-terminali, ja andis uue kava tähtajaks 19. augusti. Esmaspäeval esitasidki Alexela ja Gasumi uue LNG-terminali ühispakkumise.

“Konfidentsiaalsusnõuete tõttu ma nendest esitatud stsenaariumidest rääkida ei saa,” ütles Alexela juhataja Marti Hääl LNG-terminali lahenduse kohta. Kui komisjon on oma otsuse teinud ja stsenaariumi välja valinud, alles siis saab sellest Hääle sõnul rääkida.

Küll aga lisas ta, et stsenaariume on umbes kümmekond ning need käsitlevad võimalikke erinevaid tehnilisi võimekusi, turusituatsioone, erinevate poolte huvisid ja muud sellist.

Üksmeel. Kuigi teema oli Hääle sõnul keeruline, saavutati üksmeel kõigis stsenaariumites.

“Kuna gaas siiani pärineb kõik meie idanaabrilt, siis tal on n-ö poliitiline maik juures,” ütles Hääl. Ta lisas, et gaas kui kõige keskkonnasõbralikum fossiilne kütus väärib Eestis ja kogu regioonis kütuseturul olulisemalt kõrgemat kohta. “Ma eelistan terminali, mis annab n-ö kõige olulisema efekti ehk tekitab reaalselt gaasituru avanemise ja varustuskindluse,” lausus Hääl.

Terminali asukoht sõltub Hääle sõnul vastava stsenaariumi valimisest. Enamik stsenaariume nägi ette terminali ehitamist mõlemale kaldale, kuid mõnes olid planeeritud vaid ühele kaldale, täpsustas Hääl.

Ajakava Euroopa Komisjoni otsusest sõltuv. Täpsest ajakavast ei oska Hääl veel rääkida, sest esmalt tuleb teada saada Euroopa Komisjoni otsus. “Mõni stsenaarium on elluviidav n-ö kiiresti, mille suhtes võib ehitustegevus alata juba 2015. aasta esimesel poolaastal,” ütles Hääl.

Seevastu nõuab mõni stsenaarium Hääle sõnul täiendavaid ettevalmistusi ja uuringuid ning need võtavad mõne aasta kauem aega. “See sõltub stsenaariumivalikust, milline see ajakava on,” täpsustas ta.

Hääl loodab, et Euroopa Komisjon jõuab seisukohale sügise alguseks, umbes lähima kuu jooksul.

 

Taust

Memorandum Veebruaris allkirjastasid Soome energeetikafirma  ­Gasum Oy ja Eesti Alexela Euroopa Komisjoni palvel memorandumi piirkondliku LNG terminali projekti täiendavatest analüüsidest, mille eesmärk oli kaardistada mai lõpuks võimalikke koostöövorme.

Juuni alguses esitasid ettevõtted oma plaanid Euroopa Komisjonile, kuid komisjoni seisukohast ei olnud plaanid abikõlblikud.
19. augustiks tuli esitada uus kava.
Esmaspäeval esitleti Brüsselis Euroopa Komisjonile alternatiivseid koostöö­mudeleid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    20. August 2014, 18:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing