• Jaga lugu:

  10 majandussõjast kahju saavat Lääne suurettevõtet

  Mitmed USA ja Euroopa suurettevõtted tunnevad majandussõja mõju. Paljud neist teatavad vähenenud müügist Venemaal ja mõningatel juhtudel isegi poodide sulgemisest.

  Külma sõja stiilis pinged ja eskaleeruvad sanktsioonid on olukorra mõne ettevõtte jaoks teinud väga keeruliseks.
  CNN Money on kokku pannud nimekirja kümnest kõrge profiiliga ettevõttest, kes peavad poliitiliste pingete ja sanktsioonide tõttu kahjusid kandma:
  1) McDonald’s: Vene ametivõimud ja regulaatorid on viimasel ajal sulgenud Venemaal mitmeid populaarseid McDonald’si kiirtoidu restorane. Vene tarbijakaitseamet väidab, et müügikohtades viiakse toidustandardite täitmise kontrolle ning mitmed restoranid lihtsalt ei täida neid.
  2) Coca-Cola: Karastusjooke tootev Coca-Cola ütles sellel nädalal, et nende kvartaalne müük vähenes Venemaal, Ukrainas ja Valgevenes 5 protsenti. Ettevõtte sõnul on müügi vähenemises süüdi regiooni geopoliitiline olukord, sest ülemaailmne müük kasvas 3 protsenti.
  3) Carlsberg: Taani õlletootja hoiatas, et nende majandusaasta tulemused saavad olema nõrgemad kui oodatud, sest Venemaa nõudlus on kokku kuivamas. Ettevõtte hinnangul langes müük Venemaal esimesel poolaastal 7 protsenti. Carlsberg on Venemaal hetkel vaieldamatult kõige populaarsem õllebränd. Poolaastaga on õlletootja aktsia kukkunud 15 protsenti.
  4) Adidas: Juuli lõpus teatas sakslaste spordirõivaste tootja, et sulgeb Venemaal mitmeid poode ning vähendab laienemisplaane. Ettevõte teatas, et piirkonna poliitilised pinged on mõjunud tarbimisele halvasti ning vene rubla nõrgenemine vähendas kasumlikkust. Adidas vähendas ka oma 2014. aasta kasumiprognoosi. Aktsia on sel aastal langenud juba 37 protsenti.
  5) Volkswagen: Saksa autotooja süüdistas müügi 8protsendilises languses Venemaal just poliitlisi pingeid. Ettevõtte hinnangul vähenes juulis müük lausa 25 protsenti. Volkswageni aktsia on langenud aasta algusest 13 protsenti.
  6) Ford: USA autotootja teatas, et nõrgenev rubla ja kesine müük Venemaal vähendavad ka ettevõtte selle aasta tulemusi.
  7) Renault: Prantsuse autotootja hoiatas investoreid, et müük võib Venemaal ja teistel arenevatel turgudel järsult väheneda. Renault’ jaoks on Venemaa turg suuruselt kolmas.
  8) British Petroleum: Briti naftagigant omab suurt osalust Venemaa suurimas naftaettevõttes Rosneft. Ettevõte hoiatas, et Rosneftile määratud sanktsioonide tõttu kannatab ka Briti naftafirma. Investorid on mures ka näiteks Totali ja Exxon Mobili üle, kellel on samuti olulised sidemed Venemaaga.
  9) Societe Generale: Prantsuse panga kasum langes teises kvartalis Venemaal lausa 36 protsenti.
  10) Danone: Prantsuse rahvusvaheline toidutootja teatas, et esimese poolaasta tulemustele avaldas negatiivset mõju just nõrgenev rubla. Samuti oli ettevõte sunnitud Venemaal kõrge inflatsiooni tõttu hindu tõstma.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.