Venemaalaste patriotism trotsib sanktsioone

Sirje Rank 21. august 2014, 10:27

Venemaa presidendi Vladimir Putini toetus on rekordtasemel, ehkki inimeste majanduslik heaolu halveneb.

"Poliitika näib praegu olevat tähtsam kui majanduslik heaolu," ütles agentuurile Bloomberg Citigroupi peaökonomist Moskvas Ivan Tšakarov. "Valdav osa venemaalastest näib olevat valmis oma majanduslikku heaolu ohverdama, kui see teenib suuremat eesmärki, mis seisneb selles, et taastada Venemaa suurvõimu oreool."

Selle kuu alguses oli toetus Putinile 87% tasemel, võrreldes madalseisuga 61% tasemel mullu novembris. Kõigi aegade rekordi lõi Putini populaarsus 88% tasemel 2008. a septembris pärast Gruusia sõda, näitavad arvamusuuringute korraldaja Levada keskuse andmed.

"Venemaalastes on ärganud uhkus ja patriotism, nii nagu oli Nõukogude Liidus, ja sel põhjusel on nad valmis osa oma isiklikku heaolu ohvriks tooma," ütles Bloombergile Moskva majanduskõrgkooli majandussotsioloogia lektor Diljara Ibragimova. "Ma arvan, et see on ajutine, kuna jätkuv hindade kasv hakkab mõjutama nende rahakotti ja suhtumist."

Juunis ja juulis kahanes autode müük Venemaal keskmiselt 20%, sülearvutite müük kahanes teises kvartalis aastatagusega võrreldes 33%, vähemalt viis reisikorraldusfirmat on pankrotti läinud - selle aasta esimeses kvartalis vähenes venemaalaste välisreiside arv 2009. aastast arvates esimest korda. Juunis aeglustus jaemüügi kasv 0,7%-le, mis on madalaim näit 2010. a jaanuarist.

"Psühholoogiliselt suhtuvad venemaalased toimuvasse väga positiivselt, kuid käituvad samas väga ettevaatlikult," ütles raadiojaamale Ehho Moskvõ endine asemajandusminister Mihhail Dmitriev.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. August 2014, 08:30
Otsi:

Ava täpsem otsing