Mait Kraun • 25. august 2014 kell 19:30

Aasia suurriik tellis Boeingult 8,8 miljardi eest lennukeid

Hiina riigi omanduses oleva Bank Of China tütarettevõte BOC Aviation tegi oma seni suurima lennukitellimuse. Ettevõte ostis 82 Boeingu lennukit, mis maksid kokku 8,8 miljardit dollarit.

Lennukeid hakatakse kasutama kasvaval Aasia turul. 2017. aastaks toimub 32 protsenti maailma lendudest just Aasias. 2012. aasta seisuga oli see protsent veel 28. Seevastu jätkab langust Põhja-Ameerika ja Euroopa lennureiside osakaal.

Hiljutine Boeingute tellimus rahuldatakse 2016-2021 aastate vahel. Tellimus sisaldab viitkümmet ühe vahekäiguga 737 lennukit ning kolmekümmet 737-800 lennukit. Tüüpiline lennumarsruut sellise lennuraadiusega lennukitele oleks Mumbaist Singapuri.

BOC Aviationi tegevjuht Robert Martin ütles, et Boeingu tellimused on lisaks eelnevalt 18 kuu jooksul tellitud 118-le Airbusi lennukile.

„Ootame, et umbes pool meie tarnetest läheb järgmise seitsme aasta jooksul just Aasiasse,“ ütles Martin. „Ülejäänud lähevad peamiselt USAsse ja Euroopasse, aga mitte lennunduse kasvuks, vaid vanade sõidukite väljavahetamiseks.“ Martini sõnul on Aasia nõudlus aga suuresti tingitud lennunduse kasvust selles piirkonnas.

Hetkel kuum