4. september 2014
Jaga lugu:

Puhkepäev. Sügisannid peibutavad

Saabuvad nädalavahetused on täis erinevaid toidusaadustega seotud üritusi – magusasõpru ootab meefestival, tulemas on silmu- ja sibulafestival.

Esikohal on mõistagi erinevatele sügisandidele pühendatud üritused, nagu näiteks õuna-, sibula- ja kalafestivalid või mee-, leiva- ja lihapäevad.

Traditsiooniliselt kuuluvad selliste toidufestivalide juurde kontserdid ning meelelahutus, alates kõikvõimalikest mängudest ja võistlustest näitemängude ja töötubadeni välja.

Rohkelt külastajaid koguvad ka talusaaduste turud, mis reeglina käivad laadaformaadis ürituste juurde. “Inimesed hindavad kohalikku toorainet ja hea meelega ostavad kauba otse tootja käest,” kommenteeris taluturgude populaarsust Tallinna Rahvaülikooli direktor Liivi Soova, kes on ise ühtlasi Mardilaada korraldaja.

Kes soovib ühe või teise toiduainega süvitsi tutvust teha, on oodatud sügisestele koolitustele, mille valik on Eesti erinevates linnades päris kirju. Teadmisi saab omandada nii kohvi-, alkoholitoodete kui ka toortoidu kohta, saab õppida keetma ja küpsetama.

“Toiduteemalised kursused täituvad üldjoontes hästi, inimeste huvi on suur just millegi uue äraõppimise vastu, näiteks kuidas teha Karjala pirukaid, pelmeene või mida teha tooršokolaadiga. Paljuski tuntakse huvi ühepäevaste kursuste ja toitude vastu, mis saavad kiirelt valmis ja ei ole samas väga kulukad. Tahetakse katsetada eksootilisi maitseid ja valdkondi, millest eriti ei teata,” rääkis Soova.

 

Tasub teada

Laadad ja sügias­andide festivalid

Karksi meefestival05–06.09 Mulgimaal Karksi-Nuia ordulinnusesKavas on kontserdid, loengud, näitemäng, tants ja trall. Laadaprogrammis on mee- ja mulgi toitude degusteerimine, sügis­andide, tee ja veinide müük.www.kultuurikeskus.karksi.ee

Sibulalaat ja hoidiste võistlus06.09 Tallinnas Kopli Ametikooli hoovisMüügil on sügissaadused, mõõtu võetakse hoidiste valmistamises. Üles astuvad Tanel Padar ja Koit Toome.www.fairsearcher.com

Uue Maailma festival06–07.09 Tallinnas Uue Maailma linnaosasAvatud on tänavaturg, kodukohvikud, töötoad, koolitused, kontserdid. Esinejateks Chui Wan, Trad.Attack!, Lexsoul Dancemachine, Marten Kuningas jt.www.uusmaailm.ee/tanavafestival

Jõhvika-sibula laat 13.09 Tartumaal Peipsiääre vallas VarnjasLaadal pakutakse jõhvikaid, pohli, aiasaadusi, suitsukala jm. Töötab kohalikke maitseid pakkuv kohvik, proovida saab uhhaad, samovariteed jm.www.sibulatee.ee/varnja-sibula-johvikalaat

Sõbra tänava sügislaat14.09 Tallinnas Nõmmel Sõbra tänavalVõimalus avastada piirkonna tänavaid ning nautida kodukohvikutes pakutavaid hõrgutisi. Avatud on garaažimüügid, kaubeldakse käsitöö ja sügisandidega.www.goo.gl/nvNHox

Eesti leiva päev 201414.09 Tallinnas Eesti VabaõhumuuseumisKaubeldakse käsitöö ja toidukaubaga. Leivamüügile on pühendatud eraldi laadaosa. Muuseumi taludes näidatakse leiva saamisega seotud tegevust rehepeksust küpsetamiseni.www.evm.ee

XVII Suur Paunvere väljanäitus ja laat20.09 PalamuselNäitusel ja müügiks on käsitööesemed, põllu-, metsa- ja aiasaadused, puud ja põõsad. Esinevad Jan Uuspõld, Marju Länik ja Justament.http://palamuse.kovtp.ee/valjanaitus

Narva-Jõesuu Silmufestival27.09 Narva-Jõesuu linnakailAvatud on kalalaat, kust saab osta nii värsket kui ka erineval viisil valmistatud kalatooteid. Samuti on võimalik proovida erinevaid silmudest valmistatud toite. www.narva-joesuu.ee

Ubinapäev27.09 Viimsi taluturul Rannarahva MuuseumisÕunateemalisel turupäeval müüakse õunu, õunapuuistikuid, õunatooteid ja värkset kodumaist toidukraami. Mahla­pres­simise talgutel saab oma õuntest mahla pressida.www.rannarahvamuuseum.ee

Türi Õunafestival04.10 Türi Kultuurikeskuses ja Türi kesklinna pargisKavas on õunatoitude konkursid, õunanäitus, harivad õunakasvatusega seotud loengud.http://tasa.tyri.ee/tyri-ounafestival-2014

Koolitused

RahvaülikoolidHuvitavaid kursusi korraldavad näiteks rahvaülikoolid. Õppida saab Itaalia pasta, Karjala pirukate, Jaapani ja Türgi toitude jm valmistamist.www.kultuur.ee,www.rahvaülikool.ee

ToidustuudiodKoolitusi pakuvad ka Toiduakadeemia ja Food Studio, kus profikokkade juhendamisel saab valmistada toite meilt ja mujalt.www.foodstudio.eewww.toiduakadeemia.ee

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt