Sirje Rank • 13 jaanuar 2015

Saksamaa tegi ajalugu: eelarve tasakaalus

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble.  Foto: EPA

Saksamaa valitsus suutis 2014. aastal esimest korda 1969. aastast riigieelarve tasakaalu saada, teatas täna Saksamaa rahandusministeerium.

Algselt visandati läinud aasta eelarvet 6,5 miljardi euro suuruse defitsiidiga, kuid oodatust parem maksude laekumine ning madalamad laenuintressikulud võimaldasid Saksamaa valitsusel aasta lõpetada uut laenu võtmata, vahendas agentuur AFP.

Nii saadi eelarve tasakaalu plaanitust aasta varem ning eelarvetasakaal peaks normiks jääma ka edaspidiseks. See oli üks kantsler Angela Merkeli valimislubadusi 2013. aastal.

Osa majanduseksperte on aga seda meelt, et niisugune eesmärk on kunstlik ega pole majanduslikult mõistlik, kuna pärsib Saksamaa majanduskasvu jaoks hädavajalikke investeeringuid. Samuti ei peeta sellist kammitsat rahaliidus mõistlikuks, kus Saksamaa võiks ajutiselt suurema tarbimisega toetada raskustes riikide kohanemist.

2013. aasta lõpus ulatus Saksamaa võlakoorem 2,15 triljonile eurole, mis on 78% SKPst. Rahandusminister Wolfgang Schäuble on eesmärgiks seadnud euronormi täitmise, et võlg ei ületa 60% SKPst, 2024. aastaks.

Hetkel kuum