Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Pirita Bermuda

    Ettevõtte Baltic Boat Centeri asemel on Pirital koha sisse võtnud Riho Kalvele kuuluv Best MarineFoto: Andras Kralla, Äripäev

    Tallinnas Pirital on juba ligi 15 aastat tegutsenud soomlane Kaj Sarlin, kel on õnnestunud Eesti ja Soome ärimehed rahast ja paatidest ilma jätta. Üllatusena jõudsime Sarlini jälgi ajades Facio ja mitme teise pankrotistunud ettevõttega seotud Riho Kalveni.

    Ettevõtja Alo Lilleberg volitas Eestis paadiäri ajavat soomlast Kaj Sarlini maha müüma oma paadi. Pealtnäha lihtne müügitehing muutus aga fiaskoks - Lilleberg on tänaseks ilma nii rahast kui paadist ning haihtunud on ka paati müünud ettevõte.
    "Ostsin selle paadi kunagi Sarlini käest, tema visiitkaardi järgi teadsin, et ta on ettevõtte tegevjuht ja aju," selgitab Lilleberg, miks ta soomlast nimega Kaj Sarlin ettevõttest Baltic Boat Center usaldas. Ometi selgus pärast seda, kui ta oli paadimüügiga tüssata saanud ja kohtusse läinud, et Sarlin justkui ei vastutagi seal firmas mitte millegi eest.
    Võitis kliendi usalduse
    AL Konsultatsioonide omanik Alo Lilleberg puutus esimest korda Kaj Sarlini ja ettevõttega Baltic Boat Center (BBC) kokku aastal 2004, kui ostis esimese paadi. Kolme aasta pärast otsustas ta paadi uuema vastu välja vahetada. Vana müük ja uue soetamine läks tõrgeteta ja see tekitas Sarlini ja tema paadiäri vastu ka usaldust.
    Asjad hakkasid kiiva kiskuma siis, kui Lillebergil tuli soov ettevõtte nimel olnud purjejaht 2011. aastal maha müüa. "Sarlinil oli see aasta aega müügis, kuni ta leidis ostja, kes oli nõus maksma 90 000 eurot," räägib Lilleberg, kelle algne hinnasoov oli 125 000 eurot. Lilleberg sai Sarlinilt SMSi teatega, et paat on müüdud 87 000 euroga, osa raha saab kohe ja osa hiljem.
    Kui Lilleberg läks BBC kontorisse Piritale kohale, selgus, et müügi kohta polnud ühtegi paberit. Lilleberg polnud aga nõus saama raha jupikaupa. Kuna lahendust olukorrale ei olnud ja ta oli kõigest ilma, siis andis ta asja kohtusse.
    Kohtus pesi aga Sarlin oma käed kõigest puhtaks, öeldes, et tema polegi tegelikult üldse paadiäri BBC omanik, vaid lihtne müügimees, kelle teenistuseks on komisjonitasu. Üllatusena Lillebergi jaoks selguski äriregistrist, et ettevõtte omanik ja asutaja on hoopis keegi Jaanus Kase. Lilleberg asus jälgi ajama ja leidis internetist ärikontaktide netivõrgustiku LinkedIn lehelt, et seal kuulutas Kaj Sarlin, et on BBC omanik ja iseendale tööandja.
    Tuli välja teisigi saatusekaaslasi
    Lilleberg avastas Sarlini vastu hagi esitades, et kohtumajas ei ole paadiärimees sugugi tundmatu tegelane - temaga seoses oli menetluses teisigi sarnaseid juhtumeid. Omal käel "juurdlust" läbi viima hakanud Lilleberg asus niidiotsi kokku ajama. Ta otsis üles BBC endise müügimehe Mart Vilgatsi, kes talle esimese paadi müüs. 2005. aastal ettevõttest lahkunud Vilgats ütles vaid kommentaariks, et seal valitses paras "sasipusa" ja ta ei suutnud seal enam tööd teha.
    Edasi jõudis ta soomlase Matti Rissaneni juurde, kellel oli Sarliniga üleval koguni kaks kohtuasja, mis keerlesid samuti paatide ümber. Äripäevaga Rissanen oma lugu jagada ei soovinud.
    Oma kurba lugu nõustus meiega aga jagama soomlasest ärinõustamisettevõtte Massimo Investments omanik Olli Heinonen. Tema ootab juba poolteist aastat Sarlinilt oma mahamüüdud paadi eest saadud raha. "Baltic Boat Center on mulle võlgu. Andsin 2013. aasta mais oma paadi neile müüki, see sai Sarlini sõnul müüdud 2013. aasta viimastel päevadel. Müügihinnast 110 000 eurost on minuni jõudnud 10 000," rääkis Heinonen.
    "Nii palju ma olen aru saanud, et pankrotipesa on üsna varatu. Ma olen näinud ajutise pankrotihalduri pabereid ja mind paneb natuke imestama, kuhu kõik see vara on kanditud? See pole muidugi minu otsustada, advokaadid tegelevad sellega ja loodetavasti saab asjasse selgust," rääkis Heinonen. Tema sõnul on kokku kogutud kamp võlausaldajaid, kes otsustasid seljad kokku panna ja nõuavad nüüd oma raha tagasi. "100 000 eurost ilmajäämine pole mingi väga lõbus asi. Ma pole superrikas. See on suur löök mulle," lausus Heinonen.
    Dr.Niine Nahakliiniku omanik Raul Niin on samuti üks nendest, kes Baltic Boat Centeri käest saamata jäänud raha tagasi nõuab. Telefonikõnes Äripäevale ta möönab, et tema võlg nii suur nagu teistel pole.
    Kõige suurema nõudega ohvriks on aga Danske Bank, kellele BBC on võlgu ligi 200 000 eurot. Nõude tagatiseks on BBC äriregistri järgse omaniku Jaanus Kase maja, ning laenu käendajateks on lisaks Kasele ka Kaj Sarlin.
    Ettevõte haihtus ja asemele kolis "uus" paadiäri
    Pärast mitmeid aastaid jagelemist on Lillebergil taskus kolm kohtuastet läbinud otsus, kus talle mõisteti välja saamata jäänud raha ligi 50 000 eurot. Kui Lilleberg möödunud aasta oktoobris peale mitu kuud ootamist lõpuks koos kohtutäituriga Pirital asuvasse BBC kontorisse raha sisse nõudma läks, ei leidnud ta sealt enam ei ettevõtet ega ka selle "müügimeest" Kaj Sarlinit.
    Samal aadressil oli koha sisse võtnud juba uus paadiäri nimega Best Marine. Selle eelmisel suvel registreeritud firma omanikuks on Facio ja mitme teise pankrotistunud ettevõttega seotud Riho Kalve. Vähe sellest, et täpselt sama tegevusalaga Best Marine on ennast BBC pinnale sättinud, on kahel ettevõttel ka üks-ühele sarnane kodulehe kujundus. Rääkimata sellest, et firmas tegutseb jätkuvalt müügimees Kaj Sarlin.
     
    Advokaat Naur: see on skeem
    Tüssata saanud ettevõtja Alo Lillebergi advokaadi Indrek Nauri sõnul on Kaj Sarlini juhtumitel skeemitamise maik juures.
    "Skeemi lihtsus peitub selles, et teatavasti on nii sõidukeid või väikelaevu võimalik võõrandada ilma registrikandeta. Sõlmid kirjaliku lihtlepingu, annad valduse üle ja sisuliselt oledki omanik," seletas Naur.
    Tema hinnangul on autoregistril või laevaregistril juriidiliselt vaid informatiivne tähendus, mitte nagu kinnistusregistril, kus kolmas isik kontrollib üle, kes on omanik.
    Nauri sõnul oli Baltic Boat Centeril registris 11 väikelaeva. "Sarlin jättis need laevad registrisse, ta ei kustutanud neid ära, sest see näitas ettevõtet võimsamana," ütles Naur. "Registri nõrkus võimaldabki teha selliseid tehinguid."
    Nauri sõnul tõi tema kliendi puhul Sarlin argumendiks, et ta pole BBC omanik ja müügihinnas pole kokku lepitud. "Sellel juhtumil on pettuse maik juures. Sarlin müüs laeva odavama hinnaga maha ja alles pärast küsis omaniku käest, kas ta on selle hinnaga nõus. Tegelikult oli laev sel hetkel juba maha müüdud," rääkis Naur. "Meil on Soome registrist olemas paberid , mis näitavad, et laev müüdi Soome juba enne maha, kui Lillebergiga oli hinnas kokkuleppele saadud." Märkimisväärne on, et Eesti registris on see laev ikka veel Lillebergi nimel.
    Nauri sõnul aitaks selliseid juhtumeid vältida Eesti ja Soome registrite omavaheline parem info vahetamine. Samuti võiks olla registris kolmas osapool, kes tausta uurib.
     
    Kaj Sarlin: mul pole Lillebergi ees kohustusi
    Kaj Sarlin, kes keeldub Äripäevaga näost näkku kohtumast ja ettevõttes BBC rääkimast, soostus küsimustele vastama lõpuks meilitsi. Ta väidab, et pole seotud Baltic Boat Centeri ega selle kohtuvaidlustega, samuti ei ole tal võlgu Alo Lillebergi ees.
    Küsimustele vastab e-kirja teel Kaj Sarlin:
    Milline on olukord teie ettevõttes Baltic Boat Center?
    Mul ei ole mingeid huvisid Balti Boat Center OÜs ja ma ei saa aru, mida te mõtlete sellega, et milline on olukord. Ma pole kunagi olnud BBC juht ega aktsionär.
    Miks te müüsite Alo Lillebergi laeva Soomes maha enne, kui teil oli olemas temalt kinnitus müügihinna osas?
    Ma ei ole midagi müünud ning minu parima teadmise järgi ei olnud härra Lillebergil paati. Kui te peate silmas seda paati, mis kuulus Danske Bankile ja mis oli liisitud AL Konsultatsioonidele, siis siin on tegemist teise maksuteemaga - olen veendunud, et paadi asetamine konsultatsiooniettevõtte raamatupidamisse on illegaalne ja peaks olema maksustatav.
    Miks te pole selle paadi müügi raha ära maksnud?
    Minul isiklikult pole mingit kohustust maksta midagi härra Lillebergile. Teie küsimused on vastuvõetamatud ja primitiivsed.
    BBC kontoris tegutseb nüüd uus ettevõte Best Marine OÜ. Kuhu kadus BBC?
    Minule teadaolevalt on BBC kolinud Regati pst 1 välja seoses üürilepingu lõppemisega.
    Miks Best Marine nii kiiresti BBC asemele kolis. Kas teil oli aega, et enda asjad kokku panna ja välja kolida?
    Palun analüüsige mu eelmist vastust.
    Kui hästi te tunnete Best Marine omanikku Riho Kalvet?
    Härra Kalve on innukas meremees ja seetõttu ma tunnen teda aastaid.
    Kas olete kursis ka sellega, et Riho Kalvel on olnud pankrotijuhtumeid?
    Minul puudub teave tema pankrottide kohta, minu teada pole tal pankrotte olnud ja isegi kui oleks, siis ma aktsepteeriksin seda. Pankrotid on ettevõtluse loomulik osa ja selles pole midagi illegaalset. Minu sõbralik soovitus kõigile Eestis on aidata Eestil areneda ja püüda käivitada ettevõtteid. Ilma ettevõtjateta pole riigil tulevikku ja ei saaks ka palka maksta. Usun, et nõustute minuga.
    Miks te töötate Riho Kalve ettevõttes Best Marine? Kuidas te sinna tööle sattusite?
    Teie küsimus minu tööandja kohta on kallutatud. Palun proovige vältida eelarvamusi.
    Mis teil Soomes juhtus? Räägitakse, et teil olla seal ärikeeld.
    Mul ei ole ärikeeldu, mul pole kunagi olnud ei Soomes ega kuskil mujal ärikeeldu. Olin sunnitud Soome registritest välja võtma isiklikke andmeid, et tõestada teile, et te eksite. Kui te avaldate minu kohta mingitki valeinformatsiooni, siis ma kaeban teid kohtusse.
    Millised on teie ambitsioonid Eestis, edasised plaanid?
    Palun lõpetage. Kui te jätkate oma ebaprofessionaalset tegevust, siis olen sunnitud teie peale kaebama Avaliku Sõna Nõukogule.
    Kas te plaanite Alo Lillebergile ja Matti Rissanenile raha tagasi maksta?
    Ma ei ole härra Lillebergile ja Rissanenile võlgu. Palun lõpetage selline kallutatud tegevus või me kohtume teiega kohtus. Palun lõpetage Pirital minu järel jooksmine mikrofonide ja kaameratega. Ma annan teile ise teada, kuidas, millal ja kus me võime kohtuda, kui ma pean seda võimalikuks.
    Kui teil on küsimusi mulle või paadiäri kohta üldiselt, siis vastan teile hea meelega meilitsi. Kui teil on küsimusi BBC kohta, siis palun võtke teadmiseks ,et ma ei ole ja pole kunagi olnud selle ettevõtte omanik või kaasomanik. Ma ei ole kunagi olnud ka juhatuse liige. Kõik BBC kohta käivad küsimused saatke Jüri Ploomile või Jaanus Kasele.
    Ajakirjanikud peavad järgima teatud põhimõtteid - ausust, täpsust, objektiivsust, erapooletust, õiglust ja avalikku vastutust. Palun järgige neid.
    TAUST
    Nexus Büroo - 1997. aastal asutajad Kaj Olavi Sarlin ja Raul Andresson
    Nexus Grupp - 2000. aastal loodud - omanik, asutaja ja juhatuse liige Jaanus Kase.
    Baltic Boat Center - 2007. aastal loodud. omanik, asutaja ja juhatuse liige Jaanus Kase.
    19. detsember 2014 kuulutati välja BBC pankrot
     
    Pankrotihaldur: Mul on tõsine kahtlus, et ettevõtte tegelik juht on Sarlin
    Kuigi pankrotihaldur Peeter Sepper ei saa veel kõigile küsimustele vastata möönab ta ometi, et kahtlustab, et Baltic Boat Centerist (BBC) juhtis tegelikult Kaj Sarlin ning Jaanus Kase oli vaid nn mõnus juhatuse liige.
    Intervjuu pankrotihaldur Toomas Sepperiga:
    Miks BBC pankrotti läks?
    Põhjendatult on sellele väga raske vastata, sest raamatupidamisdokumendid anti üle hiljuti, tegeleme sellega. Kõigepealt tuleb välja selgitada, mis meile antud on ja kas me üldse sealt vastuseid saame.
    Miks BBC dokumentide üleandmisega viivitas?
    Pidin dokumentide väljanõudmisel kasutama kohtu abi. Ma ei näe mingit põhjust, miks peaks neid dokumente varjama minu eest. Jaanus Kase ise püüab jääda menetlusest kõrvale, kuigi tema on kohtu ja minu ees BBC esindaja ja lepingulise esindaja kaudu asjade ajamine on aeganõudev. Kuid Jaanus Kasega me hakkame nüüd suhtlema tihedamalt, et seda protsessi mitte venitada.
    Suurim võlausaldaja on Danske Bank - mis kana neil BBCga kitkuda on?
    Nüüd nad kana tõesti kitkuvad, sest BBC jättis oma rahalised kohustused panga ees täitmata. Kohustused tulenesid mitmetest kasutusrendi lepingutest. Ilmselt liisiti kaatreid. Ma tean, et kuna endise juhatuse liikme Jaanus Kase maja (kinnisasi) on panditud nende kohustuste katteks, siis ilmselt on ta väga huvitatud, et pank ei hakkaks majal lasuvat hüpoteeki realiseerima. Ja ilmselt nad peavad mingeid läbirääkimisi, et Jaanus Kase ja minu arvates äriühingu sisuline juht Kaj Sarlin mingile kokkuleppele jõuaksid selle nõude osas, mis tänaseks on üle 190 000 euro.
    Danske Bank andis BBCle laenu, mis on tagatud Jaanus Kase ja Kaj Sarlini käendustega. Kuidas sai pank anda laenu käenduse isikule, kes pole ettevõttes enda väitel sisuliselt mitte keegi?
    See on panga ja isikute vaheline asi. Kuid pangalaene võivad käendada ju kõik kes tahavad. Midagi keelatut see pole, kuid, küsimus on selles, miks Sarlin käendas seda laenu? Tema töötas BBCs töölepingu alusel. Ei ole ju tavapärane, et äriühingu liikmed käendaksid äriühingu laene.
    Jaanus Kase ja Kaj Sarlini tegevust vaadates - kes oli juht ja kes oli omanik?
    Mul on tõsine sisemine kahtlus, et ettevõtte tegelik juht on Sarlin. Jaanus Kase on mulle ise ka vestlustes väitnud, et tema selle äriühingu majandustegevusest teab suhteliselt vähe. Ning ma usun, et Sarlin seda äri ka tegelikult juhtis. Miks Kase sellesse bisnessisse astus, see on temale teada.
    Kas võlausaldajatel on lootust raha tagasi saada?
    Üliharva juhtub pankrotimenetlustes see, et võlausaldajad saavad enamuse nõuetest rahuldatud. Vara, mis ma olen kätte saanud, võib turul maksta ca 2000-2500 eurot, rohkem BBCs vara pole. Kui ma tegevuse käigus avastan, et Jaanus Kase on äriühingule mingite tehingutega kahju põhjustanud, siis mul on alus esitada Kase vastu hagi. Kase teadaolev vara(maja) on panditud aga pangale, küsimus on selles, et kui kohus seal ka midagi rahuldab võimalikus hagis Jaanus Kase vastu, siis kas võlausaldajad sealt tegelikult midagi saavad?
    Kuidas sellised pankrotiskeemid Eestis võimalikud on?
    Selline maksejõuetu äriühingu tegevuse jätkamine on seotud ka võlausaldajate käitumisega. Võlausaldajad peaksid hakkama oma nõudeid nõudma juba varem. Samuti peaksid nad nõudeid tagama. Ei tasu oodata sellega, et võlad suurenevad. Kui on näha, et äriühing vaevu-vaevu hoiab nina vee peal, siis on teada, et sealt midagi head ei tule.
    Pole mingeid seaduse auke. Pole mingi probleem selles, et keegi töötajatest sisuliselt äri juhib, kuid ei taha vastutada oma varaga. Kui ta leiab endale kellegi mõnusa juhatuse liikme, kes oma isikliku varaga vastutab äri eest, millest ta midagi ei tea, siis….siin pole midagi salapärast.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.