Äripäev • 15. juuni 2015 kell 15:00

Rahandusminister: mis siis parandab Eesti inimeste elu?

Rahandusminister Sven Sester.  Foto: Eiko Kink

Rahandusminister Sven Sester küsis täna riigikogu ees palju maksumuudatusi kaasa toovat seaduseelnõu kaitstes, et kui need muudatused ei paranda Eesti inimeste ja ettevõtjate elu, mis seda siis teeb.

Keskerakondlane Toomas Vitsut küsis täna nn kobareelnõu arutelul riigikogus rahandusministrilt valitsuse visiooni kohta. "Kui Äripäev heitis peaministrile ette visiooni puudumist, hakkas ta õigustama Eesti kohta erinevates edetabelites, saamata aru, et küsiti, kuhu me peaksime jõudma, mitte seda, kuhu me jõudnud oleme," rääkis Vitsut. "Võttes täna vastu need maksutõusud võimul olevate erakondade poolt, kuidas teie hindate, kuhu me teel oleme? Missugust visiooni need maksutõusud toetavad?"

Rahandusminister vastas, et kui vaadata maksupaketti oma kogumõjus, siis lähiaastatel tõuseb tulumaksuvaba miinimum ja lastega peredel suurenevad lastetoetused. "Te näete seda, et madalapalgalistel töötegijatel on võimalik läbi tagasimaksete tekitada olukord, kus nad enam tulumaksu ei maksa," lausus Sester. Ta rõhutas, et selle muudatuse tõttu tekib ühelt poolt riigeelarvesse 90 miljonit eurot kulu, kuid teiselt poolt avaneb ettevõtjaile võimalus teha investeeringuid ja tõsta palka.

"Kui te ütlete, et need meetmed ei ole Eestile vajalikud, need meetmed ei parenda Eesti inimeste või Eesti ettevõtjate olukorda, siis minu jaoks on küsimus, mis on need meetmed, mis teeksid seda," jätkas Sester. "Kas need meetmed on võimaliku ettevõtete tulumaksu taastamine, kas need meetmed on kõrgendatud tulumaksuprotsent palgalt või on need meetmed erinevad varamaksud, kinnisvaralt, autodelt, muult varalt? Need on need küsimused."

Tema sõnul on valitsus pannud lauale ja ka hetkel sidunud usaldushääletusega oma nägemuse lähiaastate maksupoliitilistest muudatustest.

Hetkel kuum