Pille Ivask • 20. juuni 2015 kell 7:00

Mida arvavad Wall Streeti targimad Kreekast?

Euroopa Liidu lipp ja Kreeka lipp  Foto: epa

Wall Streeti kuulsustele on esitatud arvukalt küsimusi, mis seostuvad Kreeka olukorraga ning üldse eurotsoonis toimuva draamaga. Bloomberg pani kokku tuntumate wallstreetlaste mahlakamad tsitaadid.

Allpool on toodud suurinvestorite seisukohad seoses Kreeka küsimusega. Pole üllatav, et Kreeka teemal ollakse üsnagi usinad sõnavõtjad.

Miljardärist investor Warren Buffett lausus märtsis antud intervjuus: „Kui selgub, et Kreeka peab eurotsoonist lahkuma, siis see ei pruugigi eurole nii halb tegelikult olla. Kui kõik õpivad, et reeglid tähendavad midagi ning kui saavutatakse ühise fiskaalpoliitika osas kokkulepe või midagi taolist, siis võib see heaks osutuda.“

BlackRocki juht Larry Fink andis möödunud kuul Hollandi ajalehele Het Financieele Dagblad intervjuu ning lausus: „Kreeka lahkumine pole pooltki nii dramaatiline kui hinnaalanduste tegemine, mida võivad hiljem hakata nõudma ka teised riigid.“

JPMorgan Chase’i juht Jamie Dimon kirjutas aprillis aktsionäridele saadetud läkituses Kreeka kohta nii: „Me peame olema võimalikuks lahkumiseks. Me tekitame pidevalt oma ettevõttele stressi seoses võimalike negatiivsete tagajärgedega, mis Kreeka lahkumisega kaasnevad. Pärast esialgset segadust on aga võimalik, et Kreeka lahkumine toob endaga kaasa selle, et alles jäänud riigid kiirendavad suuremate struktuursete reformide toimumist.“

Šveitsi panga UBS juht Axel Weber lausus aprillis ajalehele Neue Zürcher Zeitung nõnda: „Ma tulin just Rahvusvahelise Valuutafondi kohtumiselt. Seal oli üha kasvav konsensus selle suhtes, et Kreeka maksejõuetus peaks olema süsteemselt kontrollitav.“

Warren Buffettile kuuluva Berkshire Hathaway aseesimees Charles Munger ütles möödunud kuul nii: „Euro oli tehtud ülla eesmärgi nimel, ent ühendades riike, mis seal ei peaks olema, on see tekitanud ka tüli.“

Miljardärist investor Stanley Druckenmiller lausus aprillikuus Bloomberg TVle järgmist: „Pangad ei oma enam Kreeka võlga; Draghi käes on kvantitatiivne leevendamine. Minu hinnang on, et praegune olukord ei kandu üle teistele.“

Ameerika Pank avaldas teisipäeval raporti, milles seisab, et paljud investorid tegelikult ei arva, et Kreeka eurotsoonist lahkub. 43% vastanutest usus positiivsesse lahendusse ehk Kreeka jäämisesse eurotsooni. 42% vastanutest leidis, et Kreeka on maksejõuetu, ent Grexitit siiski ei toimu. Üksnes 15% vastanutest uskus, et Grexit saab toimuma.

Hetkel kuum