Sirje Rank • 22. juuni 2015 kell 17:38

Ministrid arutasid Kreekas kapitalipiiranguid

Meeleavaldus täna Kreeka parlamendi ees, mis nõuab, et valitsus kreeditoridega kokkuleppe sõlmiks  Foto: Scanpix/Reuters

Belgia rahandusminister Johan Van Overtveldt möönis pärast tänast erakorralist eurogrupi kohtumist, et arutusel oli ka kapitalikontrolli kehtestamine.

„Kapitalipiirangute teema oli laual, kuid mingi konkreetse tulemuseni kõnelused ei jõudnud,“ möönis ta agentuurile Bloomberg. „mitte kõik ei olnud selles küsimuses samal lainepikkusel.“

Ajaleht Financial Times lisas oma allikatele viidates, et Sakamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble ja Iiri rahandusminister Michael Noonan olid nõudnud kas kapitalikontrolli kehtestamist või erakorralise likviidsusabi piiramist Kreeka pankadele.

Vähem kui nädala jooksul on Euroopa Keskpank juba kolmel korral tõstnud likviidsusabi limiiti, mida Kreeka keskpangal lubatakse Kreeka kommertspankadele anda, et korvata viimastel päevadel kiirenenud raha väljavoolu Kreeka pankadest. Viimati suurendas keskpank limiiti täna ning lähema ööpäeva sees võib teema uuesti üles tõusta.

Financial Times vahendas, et täna võeti Kreeka pankadest välja veel 1,6 miljardit eurot. 

Kreeka valitsus on olnud kapitalipiirangute kehtestamise vastu.  

Kreeka kriisi arutamine jätkub Brüsselis praegu eurogrupi valitsusjuhtide tasandil, kus Kreeka peaministril Alexis Tsiprasel on võimalus selgitada Kreeka valitsuse täna lauale pandud ettepanekuid.

Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis ütles agentuuri Bloomberg telekanalile antud intervjuus, et Kreeka täna esitatud uued ettepanekud liiguvad õiges suunas, kuid vaja on veel tööd teha, et hinnata, kas n-ö numbrid kokku hakkavad. „Kui on edasiminekut, on eurogrupp valmis veel sel nädalal uuesti kokku tulema,“ ütles Dombrovskis.

Tõenäoliselt tuleb Kreeka juunis lõppevat abipaketti veelkord pikendada, kuna vastasel juhul ei jõua abipaketist väljamakseid teha. Enne väljamakseid peab aga Kreeka parlament kokkuleppe – kui see sünnib – heaks kiitma ja vastavaid eelnõusid menetlema hakkama. Seda on vaja Kreeka kreeditoride usalduse taastamiseks, möönis Dombrovskis.

Hetkel kuum