• Jaga lugu:

    Restoranitest: MEKK - uue Eesti köögi esindus

    Muidu heade söökide ja teenindusega hiilgav MEKK annab põhjust ka nina kirtsutamiseks – sügishooajal, kui kodumaiseid vilju ohtralt, tehakse restoranis karamellistatud õunu ikka rahvusvahelisest maitetust laiatarbekaubast – sordist Granny Smith.Foto: Eiko Kink

    Restoran MEKK on minu jaoks moodsa Eesti köögi autoriteet. Käin aeg-ajalt vaatamas, kuidas neil läheb ja mida uut on menüüsse ilmunud.

    MEKK 

    25 punkti (30 võimalikust)Toit ja jook: 8 punktiTeenindus: 9 punktiInterjöör: 8 punkti

    Aadress: Suur-Karja 17/19, TallinnTelefon: 680 6688Avatud: E–R 12–23, L 17–23Põhiroogade hinnavahemik: 18–29 eurot

    Eelmisi Äripäeva restoraniteste loe www.aripaev.ee/restoranitest 

    MEKK ehk Moodne Eesti Köögikunst oli esimene, kes julges välja tulla kaasaegse Eesti köögiga. Ajal, mil suurem osa söögikohtadest pingutasid veel Itaalia, Prantsuse ja Vene imitatsioonidega, pani MEKK taldrikule kohaliku kraami, tehes seda alati leidlikul ja looval moel.
    Põnevad lõunapakkumised
    Seekordseks sürpriisiks oli isevärki koorene kalasupp, mille komponendid eelnevalt, igaüks ise moel, ette valmistatud: lõhe külmsuitsutatud, kartulid soolakoorikus küpsetatud, sibulad külmsuitsutatud ja kõik mahedalt mädarõikaga maitsestatud.
    Pearoogadest valisin lamba, täpsemalt kahel moel küpsetatud lambaliha värske rohelise sibula, tomatikompoti ja röstitud köögiviljadega. See oli hästi tasakaalustatud, kenasti kombineeritud roog, mille eripära – lisaks maitsetele – oli erakordselt suur lihakogus. Minu jaoks oli seda liigagi palju, viimased tükid jäid taldrikule.
    Omaette väärtus on Lõunamekk, soodsa hinnaga lõunapakkumised, millel tavapäraste päevapraadidega vähe ühist. Palun väga – seitsme euro eest on valida kas madalal temperatuuril küpsetatud tomat ja salatisigur küpsetatud kukeseente, läätsede ja lehtkapsaga või ahvenasupp vutimuna, tursamaksa, koriandri-tillileeme ja röstitud musta leivaga või õrnsoolatud lõhefilee tilli-sinepikastme, kurgi-aedviljasalati ja krõbeda kartuliga või tuline rohumaa lihaveise salat õrnsoolakurgi, röstitud peedi, aedrohelise, sinepimajoneesi ja kartulikrõpsudega.
    Veel naudin ma MEKKi veinivalikut – mitte et see teab mis haruldasi imesid pakuks, vaid seda, et joogikaardil on hulganisti väikestes pudelites veine. Väikesed pudelid on kogu maailmas tõusev trend juba mitu aastat, kuid siinmail kodunevad nad millegipärast erakordselt aeglaselt. Tähelepanuväärne on MEKKis ka lai alkoholita kokteilide ja õuna-marjaveinide valik. Lisaks Põltsamaa Kuldsele, mida leiab ka mujal, on neil ka paar veini Soomest.
    Tõrvatilk meepotis
    Kõige hea kõrval olid aga seekord MEKKis esimest korda märgid, et moodsa Eesti köögi lipulaeva purjed hakkavad lonti vajuma. Puravikud, õunad, pähklid, soolapekk ja suitsuliha kuuluvad kõik meie sügisgurmee hulka, aga roosaküpse (kui hea kodumaine sõna!) pardifilee lisandiks olevad varakevadised röstitud juurviljad pärinevad üle-eelmisest hooajast, nagu ka ühe lõunaroa krõbedad noored kartulid.
    Kui tundsin huvi (üpriski maitsetu) karamellistatud õuna sordi vastu, selgus, et tegemist on rahvusvahelise aastaringse laiatarbekauba Granny Smithiga, mitte kodumaise Kuldreneti või Sügisjoonikuga – seda septembrikuus! Ajal, mil isegi jäätise suurtootjad teevad Kuldrenetil ja Valgel Klaaril vahet, esinevad enamiku restoranide menüüdes õunad incognito, ilma (sordi)nimeta?!
    Kui need paar hooajalist möödapanekut ja kohatine kodumaise ignoreerimine välja arvata (ja isegi neile vaatamata), on MEKK väga maitsev ja hooliv. Teenindus on väga tähelepanelik ja tunnen end seal alati turvaliselt ja hoitult.
    Jaga lugu:
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Rasmus Pikkani: ärme investeeri nii, nagu homset ei oleks
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Jätkusuutlikule investeerimisele ja pensionifondidele mõtlevad inimesed peaksid lähtuma ennekõike soovist aidata luua endale ning oma järeltulijatele paremat tulevikku, mitte üksnes ahvatlusest haarata kinni järjekordsest uuest ja tulusast investeerimistrendist, kirjutab Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.
Tulemuste ootus keris indekseid ülespoole
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
USA peamised indeksid lõpetasid päeva kergelt rohelises, kui investorid ootavad suure huviga suurte tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemusi ning Föderaalreservi kohtumist, vahendab Bloomberg.
Raadiohommikus: Tesla teise kvartali tulemustest, Ööd Mirror Houses investeeringust ja e-kaubanduse rekordaastast
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Peegelmaju tootev Ööd Grupp sai investeeringu rahvusvahelisest investeerimisfirmalt BBox, et oma tegevust laiendada. Stuudios on külas Öödi üks asutajatest Andreas Tiik, räägime temaga ettevõtte tulevikuplaanidest.
Automüüjad vaatavad elektrikaubikute käsule altkulmu Lisakulu lööks otse tarbija rahakotti
Kohalikud automüüjad vaatavad kõhklusega kliimaleppele punktile, mille järgi peaks ka kaubaveoks kasutama elektri jõul liikuvaid sõidukeid. See tähendaks nende hinnangul järeleandmisi sõidu pikkuses ja koorma raskuses, aga tõstaks ka veetava kauba hinda.
Kohalikud automüüjad vaatavad kõhklusega kliimaleppele punktile, mille järgi peaks ka kaubaveoks kasutama elektri jõul liikuvaid sõidukeid. See tähendaks nende hinnangul järeleandmisi sõidu pikkuses ja koorma raskuses, aga tõstaks ka veetava kauba hinda.