Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: Ilus ja maitsev Markofka

    Markofkas püsivat menüüd pole – kokad valmistavad nii enda kui ka sööjate rõõmuks iga päev midagi uut ja inspireerivat. Foto: Raul Mee

    Markofka, lihtsa toidutoa trumbiks on peakokk Inga Paenurm, kes on töötanud ka presidendi kokana. Mis sobib presidendile, sobib ju ka meile, eksju?

    Markofka

    24 p (30 võimalikust) Toit ja jook: 8 p Teenindus: 7 p Interjöör: 9 p 

    Aadress: Tulika 19, TallinnTelefon: 56 667 778Avatud: E–R 9–16Põhiroogade hinnavahemik: 3,40–4,80 eurot

    Eelmisi Äripäeva restoraniteste loe www.aripaev.ee/restoranitest 

    Uue aja sööklad, mis nüüd küll peamiselt söögi- ja toidutoa nime kannavad, on enamasti kõik mõnusad ja kodused. Markofka Tulika tänava Flora sisehoovis on aga eriliselt kaunis ja hubane.
    Mitte et seal midagi erilist oleks, vastupidi, kõik on väga tagasihoidlik, aga krutskiga nimi koos kodusest kasemetsast ja vanaema kudumitest inspireeritud interjööriga loovad vägagi erilise atmosfääri. Tühjakssöödud nõude riiul on kaetud koduse kaltsuvaibaga ning isegi lambivarjud on kudujate näputöö. Väike veiniriiul lisab karedatele kudumitele ja kasetüvedele parajal määral peenemat hõngu.
    Teenindaja, kes jääb meelde
    Kui veab, saab Markofkas ka erakordselt sooja ja koduse teeninduse osaliseks. Aga mitte alati. Esimesel korral piirdus kogu suhtlus tavalise napi tere ja “kas lisandiks on kartul-riis-või-toorsalat” päringuga.
    Teisel korral lendasid "tere" ja naeratus üle saali kohe, kui tuppa astusin. Küllap tunneb perenaine (kellega sel korral tõenäoliselt tegemist oli) oma sööjaid nägupidi, ega ta muidu poleks pärinud, kas olen esimest korda. Ta tutvustas menüüd ja aitas ka rooga kokku seada, mis mulle kui algajale külastajale suureks abiks oli.
    Kust mina saangi teada, kuidas nende toidud maitsevad ja mis millega kokku käib. Kas kaneeliga maitsestatud ahjulihaga sobib paremini külm kodujuustukaste või soe peedikaste. Nii et nõuanded kulusid marjaks ära. Ja see polnud nii mitte ainult minuga, ka järgmise külalisega mõtles perenaine kaasa, millist salatit ja kui palju tomati-juustupasta juurde sobitada.
    Püsivat menüüd Markofkal ei ole. Nagu perenaine ütles, teeb see nii kokkade kui ka sööjate elu vaheldusrikkamaks: kokad võivad iga päev teha just seda, mis kõige enam inspireerib. Nii lisataksegi iga päev näguderaamatu leheküljele foto menüütahvlist, kus selle päeva road kirjas.
    Iga päev uued road
    Varasemaid menüüfotosid sirvides hakkavad silma lihtsa toidutoa kohta vägagi ebaharilikud road: jänese-aedviljapada, kanamaks, lamba- ja searibi, ahven veinitainas ja ahven õlletainas, porgandikaste, piimas hautatud suitsusiga, soe salat kitsejuustuga, safraniga küpsetatud lõhefilee, pardifilee punapeedikastmes, kaneeline seakael, mustas leivas seakael, ­aasiapärane loomalihasupp.
    Uhke nimega veinitainas ahvenafilee jäi minu kogemuste järgi küll pigem ebaõnnestumiseks. Üheks põhjuseks kindlasti ka jämedatoimne ja -maitseline kapsasalat, mis õrna kalaga kuidagi ei haakunud. Hea nõu abil oleks kindlasti leti taga varjul olevatest pottidest ahvenakestele paremad kaaslased leidnud, aga sellel korral letitüdruk algajale sööjale appi ei tulnud.
    Teisel korral otsustasin klassika kasuks – ahjus küpsetatud sealiha kartulipüreega, ja jäin väga rahule. Klassikat oli omajagu tuunitud – sealiha oli saanud kerge kaneelimaitsestuse, kaste sutsuke peeti. Tulemuseks oli meeleolukas roog, mis oma nelja eurot kuhja ja kapaga väärt.
  • Hetkel kuum
Joel Volkov: aitaks ettevõtjate kollektiivne streik
Ettevõtjad ei pea kandma poliitikute rumalatest otsustest tingitud kahjukoormaid. Piisaks sellest, kui kõik suuremad tööandjad otsustaksid kolmeks päevaks oma ärid sulgeda ning mitte ühtegi toodet või teenust väljastada, kirjutab Tanki loovjuht Joel Volkov vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Ettevõtjad ei pea kandma poliitikute rumalatest otsustest tingitud kahjukoormaid. Piisaks sellest, kui kõik suuremad tööandjad otsustaksid kolmeks päevaks oma ärid sulgeda ning mitte ühtegi toodet või teenust väljastada, kirjutab Tanki loovjuht Joel Volkov vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Taavi Tamkivi: meil pole ruumi poolikuteks lahendusteks Kuidas panna Eesti majanduse taas kasvama?
Peame Eesti majanduskasvu taastamiseks olema proaktiivsed ja visionäärid ning investeerima innovatsiooni, kirjutab iduettevõtja Taavi Tamkivi vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Peame Eesti majanduskasvu taastamiseks olema proaktiivsed ja visionäärid ning investeerima innovatsiooni, kirjutab iduettevõtja Taavi Tamkivi vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Nike ületas kasumiprognoosi, kõrgem hinnakujundus tasus end ära
Nike ületas neljapäeval Wall Streeti esimese kvartali kasumiprognoosi tänu kõrgematele hinnakujundustele, mis aitas leevendada nõudluse vähenemist ja püsikulude surve mõju, vahendab Reuters.
Nike ületas neljapäeval Wall Streeti esimese kvartali kasumiprognoosi tänu kõrgematele hinnakujundustele, mis aitas leevendada nõudluse vähenemist ja püsikulude surve mõju, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Palusalu aiad: kuidas väiksema ajakuluga saada parem aed?
Viieaastane Palusalu Aiad OÜ on pereettevõtte, kus oma kogemusi rakendavad pereema, kes on olnud Räpina Aianduskooli õpetaja, ja tema lapsed. Ettevõtte omanik Maria Palusalu tõdeb, et elus tuleb tegeleda sellega, mida oskad ja mille peale silmad säravad.
Viieaastane Palusalu Aiad OÜ on pereettevõtte, kus oma kogemusi rakendavad pereema, kes on olnud Räpina Aianduskooli õpetaja, ja tema lapsed. Ettevõtte omanik Maria Palusalu tõdeb, et elus tuleb tegeleda sellega, mida oskad ja mille peale silmad säravad.
Merko juht ladus oma vundamendi raamatutega: see oli vapustav kogemus "Juhi juttude" värske saade
Merko Ehituse juhatuse esimees Andres Trink oli 1990. aastatel koos Peep Vainuga kaks esimest eestlast, kes Ameerikas raamatuid müümas käisid. Sellest sai tema elu muutev kogemus, mis pani vundamendi järgnevatele valikutele.
Merko Ehituse juhatuse esimees Andres Trink oli 1990. aastatel koos Peep Vainuga kaks esimest eestlast, kes Ameerikas raamatuid müümas käisid. Sellest sai tema elu muutev kogemus, mis pani vundamendi järgnevatele valikutele.
Ettevõtted võiks rohepesust üht-teist juba teada – vähemalt enne, kui midagi väidavad
2021. aastal tegid peaaegu pooled ELis auditeeritud ettevõtted oma kommunikatsioonis mingil määral rohepesu, peamiselt oma keskkonnahoidlikkust ülehinnates või -mõjusid alahinnates. Kuidas rohepesu ära tunda, vältida ja ise valeväidetest hoiduda, on küsimus.
2021. aastal tegid peaaegu pooled ELis auditeeritud ettevõtted oma kommunikatsioonis mingil määral rohepesu, peamiselt oma keskkonnahoidlikkust ülehinnates või -mõjusid alahinnates. Kuidas rohepesu ära tunda, vältida ja ise valeväidetest hoiduda, on küsimus.
Eestis valitakse aasta sportautot, rivis ka Ferrari
Aasta autot on Eestis valitud juba üle 20 aasta. Nüüd on asjad jõudnud nõnda kaugele, et siinmail selgitatakse välja ka parim sportauto ning seda mitte üksnes paberi peal – kaks nädalat tagasi toimus finalistide proovisõidupäev.
Aasta autot on Eestis valitud juba üle 20 aasta. Nüüd on asjad jõudnud nõnda kaugele, et siinmail selgitatakse välja ka parim sportauto ning seda mitte üksnes paberi peal – kaks nädalat tagasi toimus finalistide proovisõidupäev.
Palusalu aiad: kuidas väiksema ajakuluga saada parem aed?
Viieaastane Palusalu Aiad OÜ on pereettevõtte, kus oma kogemusi rakendavad pereema, kes on olnud Räpina Aianduskooli õpetaja, ja tema lapsed. Ettevõtte omanik Maria Palusalu tõdeb, et elus tuleb tegeleda sellega, mida oskad ja mille peale silmad säravad.
Viieaastane Palusalu Aiad OÜ on pereettevõtte, kus oma kogemusi rakendavad pereema, kes on olnud Räpina Aianduskooli õpetaja, ja tema lapsed. Ettevõtte omanik Maria Palusalu tõdeb, et elus tuleb tegeleda sellega, mida oskad ja mille peale silmad säravad.
Kes süöb, sie jaksab. Toidumess 2023
Tallinna Toidumess toimub sel korral Unibet Arena spordihallis, et kolmekümnendat korda tuua kokku Eesti toiduvaldkonna tegijad.
Tallinna Toidumess toimub sel korral Unibet Arena spordihallis, et kolmekümnendat korda tuua kokku Eesti toiduvaldkonna tegijad.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.