Äripäev • 5. november 2015 kell 13:45

Estonian Airiga on lõpp. Koostatakse pressiteadet

Estonian Airi Tallinn-Milano lennuliini avamine.  Foto: Andres Haabu

Euroopa Komisjon on otsuse langetanud ja Estonian Air peab riigile tagastama ebaseaduslikult saadud abi, kinnitas Euroopa Komisjoni juures töötav allikas Äripäevale. Tema sõnul koostatakse ja tõlgitakse praegu Euroopa Komisjonis vastavat pressiteadet.

Allikas ei osanud öelda, millal otsus avalikuks tehakse, tõenäoliselt toimub see lähipäevil.

Eesti lennufirmadega seotud inimesed väitsid täna kõik, et otsust ei ole veel langetatud ja/või nad ei ole Euroopa Komisjoni otsusest teadlikud.

Kõige enam arvatakse, et komisjoni otsus avalikustatakse laupäeval. 

Tasub teada

Riigiabireeglid kehtivad ainult Euroopa Liidus, et luua toimiv siseturg. Kui riigid oma kodumaistele firmadele konkurentsieeliseid looma hakkavad, siis ühtne Euroopa siseturg toimida ei saa. Riigiabi reeglid on loodud ka selleks, et avalikkus maksumaksja raha ebaratsionaalselt ei kulutaks.Ilma Euroopa Komisjoni eriloata on riigiabi andmine ebaseaduslik.Abi peab taastama abisaaja pikaealise elujõulisuse.Abi saaja peab võtma vastu kompensatsioonimeetmed. Näiteks vähendama lennuliine, lennukite arvu, loobuma lennujaamas asuvatest esindustest või neid kellegagi jagama.Abisaaja peab ka ise panustama, reeglina ca 50% riigiabiks makstud summast.

Hetkel kuum