Äripäev • 18. november 2015 kell 9:15

Savisaar loobub mõjuagendi kohtuvaidlusest

Edgar Savisaar Hundisilma talu puhastusriitusel  Foto: Andras Kralla

Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare advokaadid esitasid täna riigikohtule avalduse, millega loobutakse kohtuvaidlusest Postimehe ja Tuuli Kochiga, teatas Keskerakond

Savisaar otsustas vaidlusest loobuda peagi saabuva Keskerakonna kongressi tõttu. Nimelt on riigikohus kohtuasjas otsuse tegemist pidevalt edasi lükanud, viimati määrati otsuse väljakuulutamise kuupäevaks 20. november. "See on täpselt selline aeg enne Keskerakonna kongressi, et võib delegaate ühele või teisele poole mõjutada," ütles Savisaar pressiteate vahendusel. "Ma ei soovi, et minu poliitiline tegevus oleks sellest kohtuotsusest ühel või teisel moel mõjutatud. Ma ei soovi poliitkonjukturismi. Ma soovin vältida ühe- või teistsugusele kohtuotsusele poliitilise tähenduse omistamist." Seetõttu esitasidki tema advokaadid avalduse vaidlusest loobumiseks.

Samas märkis Savisaar, et see ei tähenda, nagu ta oleks nõus sellega, mida Postimees ja Tuuli Koch tema kohta avaldasid. "Ma tulen selle teema juurde tagasi pärast kongressi olukorras, kus õigusemõistmine ja päevapoliitika ei kohtu," teatas Keskerakonna esimees. 

Kohtuasi algas 2010. aasta detsembris, kui Postimees avaldas kaitsepolitsei hinnangutel põhineva loo "Vastuluure kirjeldab Edgar Savisaart Venemaa mõjuagendina". Savisaar polnud rahul ei pealkirja ega loo teatud lõikudega. Samuti polnud ta rahul päev hiljem avaldatud loo "Savisaare julgeolekuoht seisnes mõjuvõimuga kauplemises" pealkirjaga.

Savisaar leidis hagis, et tema kohta avaldati faktiväited, mille kohaselt on ta Venemaa mõjuagent, oht Eesti julgeolekule ning ta kauples mõjuvõimuga. Need rikuvad hagi kohaselt Savisaare õigusi, mistõttu nõudis ta andmete ümberlükkamist või väärtushinnangute avaldamise õigusvastasuse tuvastamist ja nende avaldamisega tekitatud moraalse kahju hüvitamist.

Harju maakohus ja Tallinna ringkonnakohus jätsid Savisaare hagi rahuldamata.

 

Hetkel kuum