Oravad: Tederi annetused on seadusega kooskõlas

Reformierakonna aseesimeees Kaja Kallas lähtub annetajate hindamisel süütuse presumptsioonist.  Foto: Raul Mee

Reformierakonna liikmed ei näe probleemi altkäemaksu andmises kahtlustavalt suurettevõtjalt Hillar Tederilt annetuste vastu võtmises.

Teder annetas Reformierakonnale möödunud aasta viimases kvartalis 30 000 eurot ja oli sellega erakonna suurim toetaja.

Reformierakonna aseesimees Kaja Kallas vastas küsimusele, miks erakond võtab altkäemaksu asjas kahtlustatavatelt inimestelt annetusi vastu, et see on hea küsimus ja ta peaks erakonna peasekretärilt järele küsima, kas Reformierakonnal on mingeid reeglid raha vastu võtmise kohta sellises olukorras.

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk ütles, et Hillar Tederi annetused Reformierakonnale on kooskõlas erakonnaseadusega ja ei ole ühtegi alust tema annetuse tagastamiseks.

Kallas ütles aga, et tema isiklikust seisukohast ei tohiks käsitleda kedagi süüdiolevana enne, kui teda pole kriminaalkorras süüdi mõistetud. „Meil kehtib ju süütuse presumptsioon, kui me hakkaks tegema kõiki ennatlikke liigutusi juba siis, kui keegi saab kahtlustuse, läheksime ju süütuse presumptsiooniga vastuollu. Mina olen seda presumptsiooni alati kaitsnud,“ sõnas ta.

Kallas ei teadnud konkreetseid näiteid, kus Reformierakond oleks mõnest annetusest loobunud ja kellelegi raha tagasi kandnud, kuid arvas, et selliseid juhtumeid on olnud. „Kui näiteks mõnelt äriühingult tuleb annetus, siis see tuleb seadusest tulenevalt kohe tagasi kanda,“ sõnas ta.

Kukk aga ütles, et tema teada ei ole vähemalt viimase nelja aasta jooksul ühtegi Reformierakonnale tehtud annetust kellelegi tagastatud.

Lisaks Reformierakonnale annetas Teder ka IRLile. IRLi endine esimees ja tänane justiitsminister Urmas Reinsalu ei soostunud andma hinnangut, kas parteil on õige võtta vastu annetus altkäemaksujuhtumis kahtlustuse saanud isikult.  Reinsalu märkis, et justiitsministrina ei saa ta anda hinnangut, vaid oodata tuleb õigusmenetlust, et tuvastada tõde.

Küsimusele, kas siis on sobiv altkäemaksujuhtumis kahtlustuse saanud isikult võtta vastu annetusi, vastas minister: "Ei, ma seda ka ei ütle justiitsministrina sellises küsimuses, mis puudutab konkreetseid otsuseid. Olgu ta õiguse mõistmise küsimus või mis puudutab seda sama annetuse otsust, siis ma ei hakka siin hinnanguid andma. Erakond langetab ja kujundab oma otsuseid ja seisukohti."

Hetkel kuum