Äripäev • 29. jaanuar 2016 kell 5:56

Danske müüs LHV-le oma pensionifondid

LHV Pank  Foto: Eiko Kink

Täna sõlmisid Danske Bank ja AS LHV Varahaldus kokkuleppe, millega müüakse varahaldusettevõtte Danske Capital ASi aktsiad täies mahus ASile LHV Varahaldus.

Danske Bank teatas 2015. aasta veebruaris otsusest keskenduda Balti riikides ettevõtete pangandusele ja nendega seotud privaatpanganduse klientide teenindamisele. Muutunud strateegiast tulenevalt müüb ettevõte oma Eestis asuva varahaldusettevõtte Danske Capital ASi ASile LHV Varahaldus.

Danske Banki Balti panganduse juhi Ivar Pae sõnul viib pangandusgrupp ellu oma strateegiat Baltikumis, milleks on muutuda regiooni parimaks ettevõtete pangaks.

ASi LHV Varahaldus juhatuse esimees Mihkel Oja avaldas lootust, et mõlema fondivalitseja klientidel on põhjust tänase sammuga rahul olla, sest liituvad tugevad fondivalitsejad, kellel on ette näidata pensionituru kõrgeimad tootlused.

Peale Danske Capital ASi ostu on LHV-l kavas kaks fondivalitsejat ühendada. „Fondivalitsejate ühinemine tähendab parimate teadmiste ja praktika koondumist ühte investeerimismeeskonda ning kiiremini langevaid haldustasusid,“ kommenteeris Oja.

LHV-l saab olema ligi 170 000 pensioni koguvat klienti ning LHV turuosa tõuseb pensionifondide mahu poolest 30 protsendini.

Müügitehingu heakskiitu on finantsinspektsioonilt ja konkurentsiametilt oodata esimese poolaasta lõpus. Kõigide eelduste kohaselt ühendatakse fondivalitsejad kolmanda kvartali jooksul. Seejärel plaanib LHV ühendada sarnase investeerimispoliitikaga pensionifondid.

Kliendid ei pea ise seoses kahe fondivalitseja liitumisega midagi tegema, kõik muutub nende jaoks automaatselt.

Hetkel kuum