Äripäev • 1. märts 2016 kell 13:30

Islamiriigi kütus Eestile aina lähemal

Nafta ja selles saadud toodang on terroriorganisatsiooni Islamiriik peamine tuluallikas.  Foto: EPA

Islamiriigi toodetavat kütust on leitud müügilt Euroopa Liidu liikmesriigist Bulgaariast.

Islamiriigi kontrolli all olevatel aladel toodetud kütust müüdi kümmekonnas tanklas, vahendab Bulgaaria ajaleht Trud, toetudes allikale tolliametis. Salakaubana toodud kütus ei vasta Euroopa normidele.

Uurimise all on praegu ligi 50 müügikohta riigi pealinnas Sofias ja veel 15 müügikohta teistes Bulgaaria piirkondades. Ametlikult pole võimud kütuse salakaubavedu terrorismiga seotud Islamiriigist kinnitanud, kuid seda kinnitavad Venemaa ja USA sateliitfotod.

Kütust tarnitakse läbi Varna ja Burgases olevate sadamate. Oletatakse, et enne Euroopa Liitu jõudmist peatusid laevad Türgis, kus neile laaditi Islamiriigi kütus. Kuidas jõuab kütus Türki, Bulgaaria väljaanne ei täpsusta.

Nafta ja selles saadud toodang on terroriorganisatsiooni Islamiriik peamine tuluallikas. Detsembris ütles USA rahandusministeeriumi ametnik Adam Szubin, et ISIS teenib iga kuu naftamüügist 40 miljonit dollarit, peamiselt müüakse naftat Süüria president Bashar al-Assadi valitsusele ning veidi ka Türki.

Hetkel kuum