Äripäev • 29. aprill 2016 kell 9:37

Eesti Energia kehv kvartal

Eesti Energia esimese kvartali kulumieelne ärikasum oli 60 miljonit eurot, mida on 31% vähem kui eelmisel aastal.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Eesti Energia esimese kvartali kulumieelne ärikasum oli 60 miljonit eurot, mida on 31% vähem kui eelmisel aastal, puhaskasumiks kujunes 19 miljonit eurot. Ettevõte käive oli 197 miljonit eurot.

Eesti Energia finantsdirektor Andri Avila ütles, et ettevõte suutis kasumlikkuse säilitada vaatamata erakordselt madalatele energiahindadele aasta alguses. „Jaanuar oli korralik talvekuu, mis kasvatas elektritarbimist ning aitas mõnevõrra tasakaalustada madalatest naftahindadest tingitud õlimüügi kukkumist. Eesti Energial oli jaanuaris järjest mitu elektritootmise rekordit ning eksportisime elektrienergiat suurel hulgal ka naaberriikidesse,“ sõnas Avila.

Elektrienergiat tootis Eesti Energia esimese kvartaliga 2,2 teravatt-tundi ehk 5% vähem kui 2015. aasta esimeses kvartalis. Kontserni elektritoodangu vähenemise tingis elektri langenud turuhind. Keskmine elektrihind Nord Pool’i elektribörsi Eesti piirkonnas oli 31,8 eurot megavatt-tunni eest, mis on 2% madalam kui aasta varem.

Põlevkiviõli tootis Eesti Energia kvartaliga 21% vähem kui möödunud aasta esimese kolme kuuga. Kokku tootsid Eesti Energia õlitehased 67 000 tonni põlevkiviõli. Uus Enefit280 õlitehas tootis kvartaliga 38 000 tonni põlevkiviõli ehk ligi 60% kontserni vedelkütuse kogutoodangust.

Eesti Energia investeeris esimese kvartaliga 32 miljonit eurot, millest 18 miljonit kulus elektrivõrgu parendustöödeks.

Auvere elektrijaama katsetused jätkuvad ning jaama vastuvõtmine on planeeritud teise kvartalisse.

Hetkel kuum