Äripäev • 12 mai 2016

KredEx sai Windooriga kohtuvaidluses etapivõidu

Windoor ASi juhi Mailis Lintlom, kes astus KredExiga kindlustushüvitise püärast kohtuvaidlusse.  Foto: Eiko Kink

Harju maakohus andis KredEx Krediidikindlustuse ja klaasfassaadide valmistaja Windoori vahelises kohtuasjas õiguse KredExile ega rahuldanud 13,8 miljoni eurose kindlustushüvitise maksmise nõuet.

Kohus nõustus KredEx Krediidikindlustuse seisukohaga, et Windoori kindlustusleping oli tühistatud õiguspäraselt ja põhjendatult ning kindlustusandjal puudub seoses Windoori Kasahstani tehingutega kohustus kindlustushüvitist maksta. Kohtus leidis kinnitust, et Windoor sõlmis kindlustuslepingud pettuse teel, varjates teadlikult täiendavaid kõrvalkokkuleppeid, vahendas KredEx oma pressiteates.

KredEx Krediidikindlustuse juhatuse esimees Meelis Tambla on kohtuotsusega rahul. „Kohtuotsus jõustub juhul, kui seda ei kaevata edasi, mistõttu ei saa vaidlust veel lõppenuks pidada. Arvestame võimalusega, et meil tuleb jätkata oma seisukohtade kaitsmist ringkonnakohtus,“ sõnas Tambla.

KredEx Krediidikindlustus selgitas, et tühistas Windoori kindlustuslepingu, sest lepingu sõlmimisel varjas Windoor oma muid kokkuleppeid Kasahstanis. „Windoori esindaja tunnistas kohtus, et on sõlminud investeerimislepingu, mis on andnud ostjale aluse oma maksekohustuse täitmisest keelduda. Sellest lepingust ei informeeritud teadlikult. Lisaks puudub meie arvates antud juhul ka selge nõue ostja vastu ehk teisisõnu ei saagi realiseeruda risk, mille vastu sooviti end kindlustada,“ selgitas Tambla.

KredEx Krediidikindlustus ei pea vastavalt kohtuotsusele Windoorile kindlustushüvitist maksma. Küll aga tuleb maksta tagasi see osa kindlustuspreemiast, mis ületab tehinguga seoses KredEx Krediidikindlustusele kaasnenud kulusid. „Sellega oleme arvestanud,“ sõnas Tambla.

Kindlustuslepingu tühistamist tuleb ette haruharva ning KredEx Krediidikindlustuse jaoks on tegemist esimese sellise juhtumiga. „See on äärmuslik otsus, mida ei tehta ilma aluseta ja mõtlematult,“ lisas Tambla.

KredEx Krediidikindlustuse ja ASi Windoor kohtuvaidlus puudutab 2014. aasta detsembris tühistatud krediidikindlustuslepingut. Kohtuvaidlus käib kindlustushüvitise maksmise kohustuse üle. Windoor nõuab KredEx Krediidikindlustuselt ligi 14 miljoni euro maksmist.

Hetkel kuum