Kaisa Gabral • 26. mai 2016 kell 10:15

Transiidikeskus vallandamistülist: äärmiselt demoraliseeriv

Transiidikeskuse juhatuse liige Erik Laidvee (vasakul) on ettevõttes lahvatanud skandaali pärast kurb.  Foto: Veiko Tõkman

Eesti rikaste klubisse kuuluva Anatoli Kanajevi firma Transiidikeskus peab endise töötajaga tulist kohtulahingut. Ettevõtte juhatuse liige Erik Laidvee peab kogu seda lugu lihtsalt kurvastavaks.

Oleg Ossinovski järel Eesti teisele suurele transiidiärimehele Anatoli Kanajevile kuuluv ettevõte Transiidikeskuse AS peab lahingut oma vallandatud töötaja, ametiühingute usaldusisiku Sergei Mastepaniga. Kohtuvaidluse all on töötaja vallandmise seaduslikkus. Mastepan soovib oma tööd tagasi ja nõuab saamata töötasu 7000 eurot.

Transiidikeskuse esindajate sõnul aga ei saa nad Mastepani tööle ennistada isegi siis, kui kohus peaks nii otsustama, sest tema arvel on mitmeid rikkumisi.

Kolmapäevasel kohtuistungil meenutas Mastepani advokaat Siiri Schneider, kuidas tööinspektsioon avastas, et Transiidikeskuse juhatuse liige Erik Laidvee ei andnud ametiühingute usaldusisikule Mastepanile seaduses ettenähtud aega oma ülesannete täitmiseks. 2015. aasta septembris alustati tema sõnul selle rikkumise uurimist, kuid Laidvee lõpetas töölepingu Mastepaniga – ja kui pole isikut, pole ka uurimist.

Meeleavaldus Transiidikeskuse kontori esise platsi ääres. Paremal seisab Sergei Mastepan.  Foto: Andres Haabu

Kui Laidvee kuulis pärast kohtuistungit Äripäeva ajakirjanikult küsimust selle kõnealuse rikkumise kohta, katkestas ta kõne. Ka hiljem ei vastanud ta enam telefonile. Järgmisel päeval vahendas kommunikatsiioonibüroo tema kommentaari, milles rõhutati, et kohtuistungit Laidvee kommenteerida ei saa, sest kohus võib seda mõjutamisena käsitleda.

„Meil on seda kõike lugeda väga kurb. Meil on ääretult väikese kaadrivoolavusega ettevõte. Meil on lojaalsed töötajad, kõrgtehnoloogiline ja turvaline tootmine, me hoolime oma töötajaist ja vaatamata transiidisektori käekäigule ei ole olnud suurkoondamisi, sest me riskime ja investeerime ettevõttesse ja töötajaisse, et olla valmis uueks tõusuks,“ kommenteeris Laidvee e-kirja vahendusel.

Ta jätkas, et Transiidikeskus tähistab sel aastal 20. sünnipäeva ning hiljuti käidi ettevõtte töötajate ja nende peredega vaatamas Peterburi jääballetti, kus meenutati olnut ja arutati tulevat. „Me pingutame kogu meeskonnaga, et hoida üleval moraali ja planeerida tulevikku sektoris, mis annab märkimisväärse panuse Eesti SKPsse ja seetõttu on EMSA (Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühing - toim.) tegevus just meie suunas, kes me oleme kindlasti oma valdkonnas parimaid praktikaid ja eeskuju andev, äärmiselt demoraliseeriv,” kirjutas Laidvee.

EMSA juht Jüri Lember märkis, et eelistungil püüdsid nad leida kompromissi, et saada Mastepanile hüvitist. "Õnneks on Transiidikeskuse töötajate valitud ametiühingu usaldusisik üsna sirgjooneline sell, kes on öelnud, et küsimus pole rahas, vaid põhimõttes. Inimesed on teda usaldanud ja ta ei soovi nende usaldust petta,“ ütles Lember. Tema sõnul ei taha Mastepan vahetada kolleegide austust ja lugupidamist peenraha vastu.

Laidvee on varem Äripäevale öelnud, et ei soovi Mastepani oma ettevõttesse tööle tagasi. Kohtuvaidlus peaks lahenduse saama tänavu suvel.

Hetkel kuum