Pille Ivask • 30. mai 2016 kell 5:27

Briti majandusteadlased hoiatavad Brexiti eest

David Cameron  Foto: epa

Kümnest Briti majandusteadlasest üheksa leiavad, et Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust on Briti majandusele kahjulik.

Väljanne Observer küsitles kokku 600 ökonomisti, kellest 88 protsenti ehk 522 ütlesid, et Euroopa Liidust ning seega ka ühisturult lahkumine halvendaks Suurbritannia majanduse väljavaateid järgneva viie aasta jooksul. 82 protsenti vastanuist ehk 492 ökonomisti leidis, et Brexit avaldab negatiivset mõju majapidamiste sissetulekutele.

Observeri küsitluse tulemused toetavad ühtlasi Briti peaministrit David Cameroni, kes püüab inimesi meelitada hääletama Brexiti vastu. Nii Suurbritannia lahkumise pooldajad kui ka vastased väidavad, et Brexiti-küsimuse puhul on peateema majandus. Liidust lahkumise pooldajad väidavad, et see päästab Suurbritannia Euroopa Liidu reeglitest ning seega oleks brittidel rohkem otsustusõigust oma kaubanduse üle.

Vote Leave liikumise juht Matthew Elliott väidab, et küsitletud majandusteadlased kasutavad täpselt samu argumente, mida nad kasutasid siis, kui britid arutasid euroga liitumise küsimust 15 aastat tagasi. „Neil polnud siis õigus ega ole ka nüüd,“ ütles ta.

Euroopa Liidu koosseisus jätkamise pooldajad väidavad, et Brexit läheks brittidele kalliks maksma: peale majanduskasvu saaksid hoobi ka töökohad ning palgatase.

Britid hääletavad Euroopa Liitu kuulumise küsimuse üle 23. juunil.

Hetkel kuum