Sirje Rank • 1 juuni 2016

Euroopa maine roheenergias kuhtub

Tuulikud Prantsusmaal  Foto: scanpix/reuters

Euroopa on kaotamas oma liidrisärki rohelise energia sektoris – samal ajal kui mujal maailmas investeeringud kasvavad, kahanesid Euroopas investeeringud roheenergiasse mullu 21%.

Globaalselt investeeriti mullu päikese-, tuule- jm liiki taastuvenergiasse 328,9 miljardit dollarit, ilmneb rahvusvahelise koalitsiooni REN21 värskest raportist. See koondab valitsusi, finantsinstitutsioone nagu Maailmapank jm osapooli, vahendas Bloomberg.

Raporti järgi ulatusid investeeringud roheenergiasse Euroopas mullu 48,8 miljardile dollarile, võrreldes 62 miljardi dollariga eelnenud aastal. Saksamaal kahanesid investeeringud 46%.

Kõige suurem taastuvenergiasse investeerija on Hiina. Ka ülejäänud Aasia investeeris mullu esimest korda roheenergiasse rohkem kui Euroopa. Lähis-Idas ja Aafrikas kasvasid investeeringud 58%, 12,5 miljardile dollarile.

„Eriti tähelepanuväärne on, et need tulemused saavutati ajal, mil fossiilkütuste hinnad on rekordiliselt madalal ja valitsuste toetuspoliitikas oli taastuvenergia jätkuvalt kehvemas positsioonis,“ ütles REN21 tegevjuht Christine Lins.

Lõviosa investeeringutest, ligi 150 miljardit dollarit, läks päikeseenergia sektorisse. See on eelnenud aastaga võrreldes 12%-ne kasv. Investeeringud tuuleenergiasse kasvasid 4%, 109,6 miljardile dollarile.

Hetkel kuum