Äripäev • 3. august 2016 kell 8:02

Jüri Luik: valmistume Trumpi võimuletulekuks

Kaitseuuringute keskuse juht Jüri Luik soovitab Eestil valmistuda olukorraks, kus 20. jaanuarist on USA president ettearvamatu ja poliitkogemusteta Donald Trump.  Foto: Andres Haabu

Trumpi tõus USA presidendikandidaadiks on suurepärane näide praegusest täiesti ettearvamatust maailmast, kuid Eesti peab oma huve kaitsma igas olukorras, rõhutab kaitseuuringute keskuse juht Jüri Luik.

Kui ka 20. jaanuarist on USA president telestaar ja hotelliärimees Donald Trump, läheb Eesti elu loomulikult ka järgmisel päeval edasi, kirjutab Luik Postimehe arvamusloos. „Kuid pole kahtlust, et Venemaa hakkab päris kiiresti testima uue väga kogenematu presidendi piire. Presidendi, kes ilmselgelt tunneb ennast välispoliitikas väga ebakindlalt, kuid keda see tema avalduste järgi otsustades ka ilmselgelt ei häiri. Venemaa hakkab Trumpiga mängima sellist karmi mängu, mida too pole kohanud mitte ühelgi äriläbirääkimisel,“ kirjutab Luik.

Luik märgib, et USA presidendil on ülisuur võim, kuid seda võimu tasakaalustab Kongress, samuti välislepingud ja kokkulepped. „Järelikult peame me veelgi tihendama oma suhteid Kongressiga, võib-olla tuleb suurendada ka meie Washingtoni saatkonnas asuvate diplomaatide arvu. Ka Eesti parteidel tuleks oma sidemed Kongressis üles soojendada,“ kirjutab Luik oma arvamusloos.

Postimehes avaldatud arvamusartiklis kirjutab Luik, et Eesti on kaitseteemadel olnud keskendunud Ameerika Ühendriikidele, kuid Trump tekitab vajaduse rohkem läbi mõelda ka Euroopa riikide koostöö.

Loe Jüri Luige arvamuslugu Postimehe veebist.

Hetkel kuum