Äripäev • 12. september 2016 kell 10:58

Pensioniturul lahvatas hinnasõda

Swedanki investeerimisfondi juhatuse esimees Kristjan Tamla.  Foto: Raul Mee

Kui alles loodav pensiühistu Tuleva lubas tuua turule indeksfondidesse investeeriva pensionifondi ning alandada tasusid 0,55 protsendini, siis konkurendid on sellele vastanud hinnasõjaga.

Nii lubas LHV juba suve hakul, et toob sügisel turule koguni kaks indeksfondi, mille haldustasud on 0,39 protsenti. LHV-l on kavas luua kaks nn passiivset fondijuhita pensionifondi, neist üks kohustusliku ja teine vabatahtliku pensionifondina.

Nüüd teatas aga teatas turuliider Swedbank koguni kolmest muudatusest pensionifondides. Nimelt kaovad kõik III samba fondidesse sissemaksetega seotud kulud, II samba K1 fondi haldustasu langeb 0,29%-ni ja II samba fondivalikusse lisanduvad uued automaatselt juhitud soodsad ja mugavad elutsüklifondid.

„Soosimaks regulaarset vabatahtlikku säästmist, kaotasime kõik sissemaksetega seotud kulud III samba fondidesse. Langetame II samba konservatiivse pensionifondi K1 haldustasu 0,61%-lt 0,29%-ni, mis muudab juba niigi Eesti soodsaima pensionifondi väga soodsaks ka rahvusvahelises kontekstis. Laiendame II sama fondide valikut ning loome uued elutsükli loogikal põhinevad automaatselt juhitud ehk nn indeksfondid soodsa haldustasuga 0,49%. Esimese uue fondi plaanime tuua turule 2017. aasta alguses,“ teatas Swedbank Investeerimisfondid AS juhatuse esimees Kristjan Tamla.

Hetkel kuum