Äripäev • 19. september 2016 kell 10:03

Savisaar: presidendivalimised on pseudoüritus

23. september 2015. Edgar Savisaar läheb kaposse ülekuulamisele. Päev varem on ta saanud kahtlustuse altkäemaksu võtmises.  Foto: Andres Haabu

Eesti presidendivalimised on opositsioonipoliitik Edgar Savisaare hinnangul pseudoüritus, sest rahvas ei saa presidenti valida.

"See, mis presidendivalimiste ümber toimub, on natukene ülespuhutud. Näidatakse, et need on valimised, kus rahval on võimalik midagi kaasa rääkida. Paraku see nii ei ole, kuigi seda on korduvalt tahetud ja nõutud," rääkis Keskerakonna esimees ajalehele Pealinn.

Savisaar ei usu, et laupäevane presidendivalimine valijameeste kogust uuesti riigikokku läheb. „Inimesed tulevad üle Eesti kokku ja keegi neist ei taha oma koju Võrusse, Valka või kolmandasse kohta minna nii, et neile öeldakse, et sorry, te olete äpud, ei saa presidendi valimisega ka hakkama. Usun, et president valitakse nii või teisiti."

Savisaar kommenteeris Pealinnale ka prokuratuuri esitatud uut kahtlustust, mida ta oma sõnul väga tõsiselt ei võta. "Prokuratuur leidis, et Hiiu staadioni avamise reklaami eest saab mind kahtlustada, aga kaks kohut on juba tõestanud, et see, mida linnavalitsus tegi, oli teavitustöö,“ seletas Savisaar. „Arvan, et prokuratuur ja kapo ei tunne end kindlalt. Leiti lihtsalt taas järjekordne põhjus, kuidas protsessi venitada. Vaadake, kui on uus kahtlustus, tuleb seda ju uurida ja põhjalikult tööd teha. Jälle läheb palju aega."

Oma eelmise nädala üllatuskäigu kohta Tallinna linnavalitsusse oli Savisaarel samuti seletus olemas. "Linnavalitsuses tehti hiljuti remont, pandi uus invalift ja tahtsin ka näha, kuidas see asi välja näeb. Muidugi töötas lift hästi, mulle hakkas meeldima ja tundub, et lähemal ajal lähen uuesti linnavalitsusesse. Usun, et minu endistel kolleegidel, vähemalt mõnedel, oli küll väga hea meel mind näha."

Loe pikemalt Pealinnast.

Hetkel kuum