Mait Kraun • 29. september 2016 kell 19:15

Barclays: toorainehinnad hakkavad tõusma

Toorainete kaevandamine.  Foto: EPA

Toorainete hinnad hakkavad tõenäoliselt juba järgmisel aastal korralikult taastuma, sest nõudlus paraneb, investorid panevad raha toorainetega seotud fondidesse ja dollar nõrgeneb, teatas Barclays pank.

Tavaliselt on toorainete jaoks aasta teine pool kehv. Barclays panga analüütikud aga usuvad, et seekord tuleb neljas kvartal tugev ning trend jätkub ka 2017. aastasse. Aasta lõpus peaks toorainete hindu toetama nafta hinna taastumine, teatasid analüütikud eesotsas Kevin Norrishiga, vahendab Bloomberg.

„Kui ajalugu jälgida, siis peaksid tooraineinvestorid varju pugema,“ ütles Norrish. „Aasta lõpp, kus toorainete hinnad ei lange, oleks väga haruldane. Sellegi poolest arvame, et neljanda kvartali suur hinnalangus on vähemtõenäoline.“

Toorainete hinnad on täna tõusnud, sest OPECi liikmesriigid üllatasid finantsturge. Nimelt otsustasid naftakartelli liikmed tootmist ühiselt vähendada, mis tõstis energiahindu. Londoni metallibörsi baasmetallide indeks on tõusnud viimase aasta kõrgeima tasemeni, sest Hiina majandus on paranenud. Bloombergi toorainete indeks on tegemas esimest tõusuaastat alates 2010. aastast.

„Üleüldiselt arvame, et toorainete väljavaade on positiivsem kui varem,“ ütles Norrish. „Prognoosime, et toorained suudavad vältida tüüpilist neljanda kvartali järsku hinnalangust.“

Hetkel kuum