Äripäev • 14. oktoober 2016 kell 11:46

Vene Õigeusu Kiriku panga juht haihtus

Jumalateenistus Vene Õigeusu Kirikus.  Foto: epa

Vene Õigeusu Kiriku suurosalusega panga Peresvet juhatuse esimees Aleksandr Švets on vähemalt kolmandat päeva kadunud, vahendas telekanal Dožd.

Pangaga seotud isikud kinnitasid meediakanalile, et Švetsi asukoht on juba mitu päeva teadmata. Agentuur Fitch aga avaldas hiljuti aruande, millest selgub, et pank on suurtes raskustes.

Doždiga vestelnud allikate sõnul haihtus Švets umbes kolm päeva tagasi. Peresveti direktorite nõukogu nimetas tema asemele ajutise juhi, asepresident Pavel Panasenko ning andis selle kohta teada ka Venemaa Keskpangale.

Venemaa Keskpank ei soovinud olukorda kommenteerida. Ka Peresveti pressiteenistus keeldus kommentaaridest. Samuti olid suud lukus Peresveti aktsionäri Venemaa Õigeusu Kiriku (VÕK) rahandus-majandusosakonna juhil piiskop Markil ning VÕKi esindajal Vahtang Kipšidzel. Švetsi enda telefon aga on välja lülitatud.

Peresveti põhiaktsionär on Venemaa Õigeusu Kirik, kellele kuulub 36,5%. Suuruselt järgmine aktsionär on 13,2%ga firma Sodeistvie, mille omanik on samuti VÕK. Pangas 1,7% osanik on firma Vnukovo-invest. Mitmendat päeva kadunud Aleksandr Švets on Peresveti juhatuse esimees ja direktorite nõukogu liige ning talle kuulub pangas 0,3% osalus.

Oktoobris avaldas Fitch Ratings aruande, milles analüüsis panga välja antud 100 suuremat krediiti. Agentuur tuvastas, et paljud laenuvõtjad on seotud panga aktsionäride või juhtkonnaga, kuigi mitte sel määral, et pidada neid rahvusvaheliste finantsstandardite järgi huvitatud osapoolteks. Agentuur väljendas muret, et panka juhitakse korporatiivselt – umbes 12 miljardi rubla väärtuses laene on agentuuri hinnangul kõrge krediidiriskiga, samas on laenajateks peamiselt „struktuurid, millel pole reaalset pangategevust“. Toona kommenteeris panga asepresident Nadežda Gromova, et Fitch tugines vananenud andmetele.

Peresveti vahendusel tegeles Vene Õigeusu Kirik riskiinvesteeringutega: kiriku 18,8% osalusega firma Sberinvest kaudu on raha süstitud innovatsiooniprojektidesse. 2012. aastal loodi aga Rosnano ja Peresveti ühisfond Nanoenergo, millesse kumbki firma panustas 50 miljonit dollarit.

Hetkel kuum