Oviir: Tombergi vallandamine oli tark otsus

Liisa Oviir  Foto: Raul Mee
Kristel Härma • 16. november 2016 kell 13:45

Ettevõtlusministri Liisa Oviiri sõnul olid EASi juhi Hanno Tombergi ametist tagasi kutsumise taga tänavused halvad otsused Ärmast Shanghaini.

Liisa Oviir ütles, et Hanno Tombergi ametist tagasi kutsumise taga olid viimase poole aasta jooksul tehtud otsused, mis kahjustasid Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) mainet. Oviiri sõnul andis ta nõukogule sisendi organisatsiooni viimase aja puudujääkidest ja palus neilt lahendust. "Mina usun, et nõukogu otsus oli tark otsus," leidis ta.

"Ütlesin, et organisatsioon peab võtma selge vastutuse selle eest, mis on toimunud. See ei ole ainult Ermamaa kaasus. See on ka see, mis toimus Shanghaiga," ütles ta ja lisas, et sai eile teada, et Shanghaisse otsitakse uut EASi esindajat. "Midagi on kogu aeg analüüsimata. Need otsused tehakse kiirustades, räpakalt, aga minu jaoks kõige olulisem on see, et nende otsuste käigus kahjustatakse EASi mainet."

Oviiri sõnul ei ole ebaõiglane, et Tomberg peab vastutama Ermamaaga juhtunu eest, kuigi Ärma talu toetamise otsus tehti enne tema ametisse astumist. Oviir heitis juhatusele ette, et EAS ei analüüsinud piisavalt enne tänavuse otsuse tegemist, kui OÜlt Ermamaa küsiti tagasi 10% toetusest. „Kui oleks jõutud erinevale seisukohale ja küsitud kohe suurem summa tagasi, ei oleks saanud kannatada ei kliendi ega organisatsiooni maine. Kui oleks küsitud nõu rahandusministeeriumist, oleks päris kindlasti rahandusministeerium juba siis öelnud, et tuleb teha teistsugune otsus,“ ütles ta. Oviiri sõnul ei saa rääkida ka ajasurvest, sest otsuse tegemisega oli aega 1. jaanuarini.

Oviir peab õigeks, et ei jätnud EASi skandaali lahendamise küsimust uuele ministrile. "Ma arvan, et kõige inetum oleks olnud jätta selliseid halbu situatsioone lahendada järgmisele valitsusele. See oleks olnud täiesti kohatu, et keegi teine peab klaarima siis eelmisel perioodil tekitatud vigu."

Hetkel kuum