Kasumi panid enim kasvama majutajad ja toitlustajad

Suurimat kasumit teenivad majutajad ja toitlustajad.  Foto: PantherMedia/Scanpix
Äripäev • 13. detsember 2016
Jaga lugu:

Kasumis ettevõtete kasumite summa ulatus mullu ligi 6 miljardi euroni ja kasvas aastaga 2,4 protsenti, selgus Creditinfo Eesti AS kokkuvõttest "Eesti ettevõtete finantsnäitajad 2015". Kasumit teeniti kõigis sektoreis.

Kasumit teenivate ettevõtete arv kasvas aastaga ligi 9 protsenti 72 604 firmalt kuni 79 037 firmani. Suurima kasumikasvuga valdkonnad olid 2015. aastal majutus ja toitlustus (103%), kunst, meelelahutus ja vaba aeg (44%) ning tervishoid ja sotsiaalhoolekanne (34%).

Kasum vähenes peamiselt nafta hindadest ja Venemaa kriisist mõjutatud valdkondades, näiteks mäetööstussektoris (-83%), energia sektoris (-29%) ja töötleva tööstuse sektoris (-14%).

Kahjumis ettevõtete kahjumite summa 2015. aastal moodustas kokku 1,5 miljardit eurot ja kasvas 14 protsenti (2014. aastal oli vastav näitaja 33%). Aasta lõpetas kahjumiga 39 872 ettevõtet ehk 10 protsenti rohkem kui eelmisel aastal.

Kuigi kõik sektorid teenisid kokkuvõttes kasumit, jäi maakondade lõikes äritegevus summaarsesse kahjumisse Ida-Virumaal (-0,1 miljardit eurot).

Kõikide ettevõtete 2015. aasta ühine müügitulu moodustas 52,7 miljardit eurot ja jäi võrreldes eelmise perioodiga praktiliselt samale tasemele, kasv toimus vaid 0,4% ulatuses. Müügimahud suurenesid enim muude teenindavate tegevuste sektoris (20%) ja kinnisvaraalase tegevuse sektoris (17%). Müügimahud vähenesid kõige rohkem energia (-20%) ning laonduse ja veonduse sektoris (-10%).

Creditinfo Eesti AS (varasema nimega Krediidiinfo) kasutas uuringu valimis 133 399 Eesti ettevõtte 2015. aasta majandusaruannete andmeid (sh krediidiasutuste ja kindlustusandjate majandustulemused, tuginedes Eesti Panga ja finantsinspektsiooni andmetele).

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum