Sirje Rank • 9. veebruar 2017 kell 8:40

Saksamaa eksport lõi rekordi – vesi Trumpi veskile

Eksporti ootavad autod VW Emdeni tehasest.  Foto: Scanpix/Reuters

Saksamaa eksport kasvas eelmisel aastal rekordtasemele, mis võib anda uut hoogu USA uue valitsuse kriitikale, et euroala suurim majandusruum ekspluateerib enda kasuks valuutat, mis on äärmiselt alahinnatud.

Eksport kasvas mullu 1,2% 1,2 triljonile eurole, teatas täna Saksamaa riiklik statistikaamet. Import kasvas 0,6%, 954,6 miljardile eurole. Saksamaa kaubanduskonto ülejääk mullu oli 253 miljardit eurot, vahendas agentuur Bloomberg.

See info on vesi Saksamaa kriitikute veskile. Nädalapäevad tagasi ütles Donald Trumpi tippnõunik kaubandusküsimustes Peter Navarro intervjuus ajalehele Financial Times, et Saksamaa on alahinnatud euroga kindlustanud endale USA ja Saksamaa teiste partnerite ees eelise. Nii Saksamaa kantsler Angela Merkel, rahandusminister Wolfgang Schäuble kui ka Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi on selle kriitika tagasi lükanud.

Schäuble möönis intervjuus Saksa väljaandele Tagesspiegel, et euro kurss on Saksamaa jaoks liiga madal. „Kui Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi alustas stiimulpoliitikaga, siis ma ütlesin talle, et see ajab Saksamaa ekspordi ülejäägi üles,“ ütles Schäuble. „Ma lubasin siis, et ei kritiseeri seda kurssi avalikult. Aga siis ma ei taha ka seda, et mind selle poliitika tagajärgede pärast kritiseeritakse,“ ütles Schäuble.

Saksamaa keskpanga juht Jens Weidmann nimetas USA väiteid, et Saksamaa tahtlikult euro kurssi mõjutab, enam kui absurdseks, vahendas Financial Times. Weidmann ütles teisipäeval Mainzis, et Washingtoni retoorika on väga muret tegev, kuna Saksamaa näib olevat ühe enam USA uue valitsuse sihikul. Ta möönis, et argumendis, et dollar on liiga tugev, võib olla tõetera sees. Kuid pea kogu viimase kümnendi on USA olnud väga soodsas konkurentsipositsioonis, ütles ta. Ka Weidmann kordas, et euro kurssi tüürib Euroopa Keskpanga poliitika. Samuti kaitses ta Saksa  ettevõtete konkurentsivõimet – see johtub eelkõige toodete kvaliteedist.

266miljardit eurot oli möödunud aastal Saksamaa jooksevkonto ülejääk.

Saksa instituudi DIW juhil on Saksamaa kaubanduskonto ülejäägi kohta teistmoodi vaatenurk.

„See, et Saksamaa majandus ekspordib rohkem kui impordib, annab põhjust muretseda, mitte uhkust tunda, kuna nõrk import on omakorda märk vähestest investeeringutest,“ ütles Bloombergile DIW instituudi juht Marcel Fratzscher. „Rekordiline ülejääk kütab ühtlasi edasi konflikti USAga ja kriitikat Euroopa Liidu sees.“

Ka Jens Weidmann möönis, et jooksevkonto ülejääk on liiga suur, ning soovitas Saksamaa valitsusel astuda samme erasektori investeeringute ergutamiseks. „See tabaks kaks kärbest ühe hoobiga: jooksevkonto ülejääk väheneks ning pikaajalised majanduskasvu väljavaated paranevad,“ ütles Weidmann.

Hetkel kuum