Eesti ehitaja Rootsis: alguses tuleb odavamalt pakkuda

Betoonelementide eksportija TMB Elemendi Tartu tehases valmivate elementide paigaldusmeeskonda juhib Stockholmis juba seitsmendat aastat töötav Sven Maschorov.  Foto: Lauri Leet

Betoonelementide eksportija TMB Elemendi paigaldusmeeskonda juhib Stockholmis juba seitsmendat aastat töötav Sven Maschorov, kes soovitab eestlastel julgemalt Rootsi turu poole vaadata.

TMB tegutseb Rootsis tütarettevõtte Bygg Element Sverige AB kaudu. Külaskäigu ajal on Bygg Elementi meeskond hõivatud kibekiire tööga Stockholmi hinnatud piirkonnas Nackas, kus käimas Turbinhalleni kompleksi ehitus-rekonstrueerimistöö, kirjutab ehitusuudised.ee.

TMB tütarettevõte on Rootsi peatöövõtjate ja arendajate silmis end tõestanud ning neid hinnatakse kui tuntud ja usaldusväärseid tegijaid. Seda näitab sõlmitud lepingute hulk ja tööjärg, mis ulatub läbirääkimiste kaudu Maschorovi sõnul praegu juba 2019. aasta teise poolde.

Maschorov julgustab Eesti insenere ja ehitusettevõtteid Rootsi suunas pingutama. “Meie projektijuhtide insenertehniline tase on päris kõrge, enamik saaks siin hakkama, kui ainult tahet jaguks. Tuleb lihtsalt omandada teatud spetsiifilised nüansid ja järjekindla professionaalse suhtumisega võita Rootsi tellija usaldus,” sõnab ta oma kogemuste põhjal veendunult.

Esimesed tööd tuleb Rootsis tema sõnul teha siiski odavamat hinda pakkudes. "Vastasel juhul ei saa neid töid lihtsalt kätte. Suuremad firmad kannatavad selle ära, see on kooliraha, turule sisenemise hind. Kõik ju teavad, et Eestis läheb kitsaks, tegelikult ongi juba läinud, liiga palju on peatöövõtu firmasid. Võtame kas või Nordeconi, kes on siia nüüd peatöövõtjana tulnud – juhtkond on õigesti aru saanud ja esimesed projektid pole neil kindlasti olnud väga kasumlikud, aga nad on suur firma ja kannatavad selle teadlikult ära. Küll kasum ka tuleb, edaspidi," rääkis ta.

TMB enam piiri peal hinnaga asju tegema ei pea."Meie ei pea enam selliseid riske võtma," ütles ta.

Loe TMB tegemistest ja Eesti firmade lootusest välisturul pikemalt ehitusuudised.ee lehel.

Hetkel kuum