Äripäev • 20. oktoober 2017 kell 11:28

Kinnisvaraturul 10 aasta tehinguterekord

Kinnisvaraturul 10 aasta tehinguterekord  Foto: PantherMedia/Scanpix

Tänavu kolmandas kvartalis tehti kokku 13 018 ostu-müügitehingut, sh kinnisasjad, korteriomandid, hoonestusõigused. Tehingute arv on kasvanud 6,3% võrreldes eelmise aasta sama ajaga, kuid vähenenud 3,6% võrreldes eelmise kvartaliga, teatas maa-amet.

Samas oli eelmises kvartalis tehingute arv viimase 10 aasta kõrgeim – selle taga on kinnisasjade sektori mahu kasv (sh mitmed plokktehingud).

Kolmandas kvartalis oli ostu-müügitehingute koguväärtus 792,2 miljonit eurot, mis on 0,4% rohkem kui mullu samal ajal, kuid lausa 7,1% rohkem kui tänavu teises kvartalis.

Tehingute koguväärtuse kasvu panustas enim korteriomandite sektor, kus võrreldes eelmiste perioodidega kasvas rahaline maht. Kasvas korteriomandite ning hoonestamata maade tehingute rahaline maht, samas oli hoonestatud maade tehingute koguväärtus veidi madalam kui eelmistel perioodidel.

Korteriomanditega tehti kolmandas kvartalis kokku 7266 ostu-müügitehingut, sh eluruumidega 5828. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga oli eluruumidega tehinguid 3,8% võrra rohkem ning võrreldes tänavuse teise kvartaliga 5,6% rohkem. Eluruumidega tehtud tehingute koguväärtus oli 10,6 % kõrgem kui 2016. a. III kvartalis ning lausa 12,0% kõrgem kui eelmises kvartalis. Eelnev on seletatav nii korterite tehingute arvu kasvu kui uute korterite osakaalu taastumisega peale nõrgemat eelmist kvartalit.

Eluruumina müüdud uute korterite (esmamüükide) osakaal kolmandas kvartalis oli Eestis kokku 17,7%, mis on sarnane aasta algusega, kuid oluliselt kõrgem kui eelmises kvartalis.

Kokku müüdi 1029 uut korterit, mis on 294 uut korterit rohkem kui eelmises kvartalis.

Tallinnas müüdi kolmandas kvartalis 577 uut korterit ning uue korteri keskmine hind oli 2108 eur/m2 (+2,7%). Sealjuures uus kahetoaline korter (pindala 40-55 m2) maksis Tallinna Kesklinnas keskmiselt 125 000 eurot, kuid Lasnamäel 79 000 eurot. See tähendab, et iga ruutmeeter maksab Kesklinnas ligikaudu 1000 eurot rohkem.

Kinnisasjadega (hoonestamata ja hoonestatud maad) tehti kolmandas kvartalis 5716 ostu-müügitehingut, mis on 7,1% rohkem kui eelmise aasta samal perioodil, kuid lausa 13,2% vähem kui eelmisel perioodil.

Teises kvartalis tehti kinnisasjadega suuri plokktehinguid, mis selgitab languse. Tehingute koguväärtus oli 364,3 miljonit eurot, mis on 3,8% rohkem võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga ning ka 1,7% suurem kui eelmises kvartalis. Tänavu kolmandas kvartalis tehti 3344 tehingut hoonestamata ning 2372 tehingut hoonestatud maadega.

Kinnisvara hinnaindeksi kasv kolmandas kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga oli 8,3%, kasvas ka hinnaindeks, 5,8%. Korteriomandite hinnaindeks kasvas aastases võrdluses 7,2%, hoonestamata maa hinnaindeks 12,7% ning hoonestatud elamumaa hinnaindeks 6,9%.

Hetkel kuum