Euroala majandus tegi aastalõpul spurdi

04. jaanuar 2018, 11:00
Markit: euroala majanduse kvartalikasv võis neljandas kvartalis olla 0,8 protsenti.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180104/NEWS/180109890/AR/0/AR-180109890.jpg
Ainult tellijale

Prantsuse ja Saksamaa majandused on korralikult käima läinud ning euroala ostujuhtide indeksi põhjal võib oodata aasta viimase kvartali majanduskasvu kiirenemist.

"Ostujuhtide indeks annab alust prognoosida neljandas kvartalis 0,8protsendilist kvartalikasvu, seda toetavad Saksamaa ja Prantsusmaa ligikaudu ühe protsendi tõusnud majandused," ütles IHS Markiti peaanalüütik Chris Williamson majandusinstituudi pressiteates. Kolmandas kvartalis tõusis euroala majandus Eurostati andmetel kvartaliga 0,6 protsenti. Neljanda kvartali kohta avalikustab Eurostat esialgse hinnangu veebruari keskel.

Prantsusmaa oli Williamsoni sõnul möödunud aastal suur üllataja ning sealne ostujuhtide indeks, mis on majanduskasvuga tugevas korrelatsioonis, näitas detsembris kolmandat kuud järjest isegi Saksamaast kiiremat kasvu.

Indeksi tõusu veab tööstus, mis on kõigi aegade parimal tasemel. Uute tellimuste tõus on 2000. aastast saadik kõrgeim ning tõrked tarneahelas näitavad, et ettevõtted töötavad täisvõimsusel. Williamson juhtis tähelepanu, et tugev sisenõudlus on turgutanud ka teenuste sektorit. Mõlema sektori koosmõjul on Euroopas tekkivate töökohtade arv samuti paarikümne aasta parimal tasemel.

Käesolevaks aastaks ennustab Markit hinnasurve taastumist. Ettevõtete hinnang hindade arengule on hea, samas nõuab hinnatõusu tarbijatele lükkamist ka sisendite hindade tõus. "Tugev nõudluse kasv ja tööturu olukord vihjavad sellele, et alusinflatsioon tõuseb kogu 2018. aasta jooksul," ütles Williamson.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. January 2018, 11:00

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing