Kristjan Pruul • 4. jaanuar 2018
Jaga lugu:
Uudised
Ainult tellijale

Euroala majandus tegi aastalõpul spurdi

Markit: euroala majanduse kvartalikasv võis neljandas kvartalis olla 0,8 protsenti.
Markit: euroala majanduse kvartalikasv võis neljandas kvartalis olla 0,8 protsenti.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Prantsuse ja Saksamaa majandused on korralikult käima läinud ning euroala ostujuhtide indeksi põhjal võib oodata aasta viimase kvartali majanduskasvu kiirenemist.

"Ostujuhtide indeks annab alust prognoosida neljandas kvartalis 0,8protsendilist kvartalikasvu, seda toetavad Saksamaa ja Prantsusmaa ligikaudu ühe protsendi tõusnud majandused," ütles IHS Markiti peaanalüütik Chris Williamson majandusinstituudi pressiteates. Kolmandas kvartalis tõusis euroala majandus Eurostati andmetel kvartaliga 0,6 protsenti. Neljanda kvartali kohta avalikustab Eurostat esialgse hinnangu veebruari keskel.

Prantsusmaa oli Williamsoni sõnul möödunud aastal suur üllataja ning sealne ostujuhtide indeks, mis on majanduskasvuga tugevas korrelatsioonis, näitas detsembris kolmandat kuud järjest isegi Saksamaast kiiremat kasvu.

Indeksi tõusu veab tööstus, mis on kõigi aegade parimal tasemel. Uute tellimuste tõus on 2000. aastast saadik kõrgeim ning tõrked tarneahelas näitavad, et ettevõtted töötavad täisvõimsusel. Williamson juhtis tähelepanu, et tugev sisenõudlus on turgutanud ka teenuste sektorit. Mõlema sektori koosmõjul on Euroopas tekkivate töökohtade arv samuti paarikümne aasta parimal tasemel.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt